Izbrali smo najboljše strelce, glede na odstotek golov, ki so jih dosegli na tekmo. Upoštevali smo samo tiste, ki so odigrali vsaj 90 tekem v prvi slovenski ligi. Na prvem mestu je ime in priimek nogometaša, na drugem odstotek uspešnosti. Za lažje razumevanje: prvi na lestvici je v slovenskem prvenstvu vsakih deset tekem zadel šest golov in pol. Lep odstotek, ni kaj. Večino podatkov, ki ne vključujejo pokalnih tekem in tekem v nižjih ligah, smo zbrali na uradni strani Nogometne zveze Slovenije.

Faik Kamberović: 0,65

Bosanski nogometaš (1967) je večji del svojega slovenskega dela kariere, 94 tekem v sezonah od 1995 do 1998, igral za celjski Publikum. Napadalec se je po dveh letih v Varaždinu leta 2000 vrnil v Slovenijo, odigral devet tekem pri Korotanu iz Prevalj in zadel še petkrat. Skupaj je v naši prvi ligi odigral 103 tekme in dosegel 67 golov. Kamberović je imel navado, da zadene vsaj enkrat na dve tekmi, kar seveda uspeva le najboljšim. V sezoni 1996/1997 je bil z 21 goli tudi najboljši strelec slovenske lige, manj uspeha pa je imel v tujini. Poleg Varteksa, s katerim je igral tudi po Evropi, je nastopal v nižjih avstrijskih ligah in nazadnje za bosanskega drugoligaša Budućnost iz Banovićev. Če odštejemo nogometno statistiko, sodobni mediji o njem ne vedo veliko. Našli smo ga na Facebookovi strani bosanskega nižjeligaša, nogometnega kluba Rijeka iz Šerićev, kjer naj bi Kamberović treniral mlade generacije in pomagal strokovnemu štabu prvega moštva.

Ermin Šiljak: 0,63

Slovenski reprezentant iz Ljubljane (1973) je v slovenski ligi odigral 118 tekem in zadel 74 golov. Nastopal je štiri sezone, eno in pol za Svobodo z Viča ter dve in pol za ljubljansko Olimpijo. Nekajkrat je dosegel dva gola na tekmo, pa tudi tri – žrtvi sta bili Izola in Beltinci. Potem je odšel v tujino, kjer je med drugim igral in zabijal za Bastio, Servette in Panionis. Za slovensko reprezentanco je dal 14 golov na 48 tekmah. Po koncu kariere je postal trener. Vodil je ljubljansko Olimpijo, nazadnje pa beležijo njegov angažma pri kitajskem Dalianu.

Nedeljko Topić: 0,59

Eden najboljših strelcev druge jugoslovanske lige Nedeljko Topić (1960) je svojo kariero v novi državi nadaljeval za Bežigradom pri Olimpiji. V stari državi je igral za Zagreb, za Dinamo iz Vinkovcev, za Borac iz Banjaluke in od leta 1988 do leta 1990 celo za veliki zagrebški Dinamo (24 tekem, trije zadetki), a zdi se, da se je najbolje znašel tri sezone pri ljubljanski Olimpiji in sezono v Murski Soboti pri Muri (99 tekem, 59 golov). Kasneje je bil tudi trener v Fazaneriji, v zadnjem času pa deluje kot strokovnjak, še vedno v Prekmurju, pri Bakovcih.

Štefan Škaper: 0,58

Prekmurski golgeter iz Beltincev (1966) je odigral pet sezon za Beltince in štiri za Muro. Od leta 1991 do leta 2000, 226 tekem in 130 golov. Večkrat od njega je v slovenski ligi zadel le še mariborski Brazilec Marcos Tavares, ki pa je odigral veliko več tekem. V sezoni 1994/1995 je postavil rekord: na eni tekmi je Kočevju zabil pet golov. Škaper ima štiri nastope za Slovenijo, kjer pa ni dosegel gola. Po koncu kariere je postal trener. Vodil je kopico prekmurskih klubov, nazadnje ga statistika beleži pri Tromejniku v Kuzmi.

Zoran Ubavić: 0,55

Ljubljanski napadalec, rojen v Celju (1965–2015), je v slovenski ligi na 149 tekmah dosegel 82 golov, največ – pet – v sezoni 1991/1992, ko je Olimpija premagala Jadran iz Dekanov z 12 : 0. Istega leta je bil tudi najboljši strelec slovenskega prvenstva z 29 goli, kar je še vedno največje število zadetkov, ki jih je en igralec dosegel v prvenstvu. Ubavić je največ igral za Olimpijo, že na jugoslovanskih prvenstvih, na slovenskem prvenstvu je bil tudi v Novi Gorici in na Vevčah. Za državno reprezentanco je odigral zgolj eno tekmo, in to prvo uradno leta 1992 z Estonijo.

Kliton Bozgo: 0,53

Albanski napadalec (1971) iz Gjirokastërja je najprej tresel mreže pri Tomoriju iz Berata, potem pa je prišel na slovensko prvenstvo, kjer je od leta 1993 igral na 207 tekmah, na katerih je dosegel 109 golov. Ostal je devet sezon, največ v Mariboru (na vseh tekmovanjih je dal za vijoličaste 110 golov), nekaj manj je igral za Olimpijo, peščico tekem pa tudi za ptujsko Dravo. Rojeni strelec je v tujini največ dosegel v Avstriji, kjer je igral za Admiro Wacker (132 tekem, 21 golov), po končani karieri pa je postal trener. Tako v Avstriji kot v Sloveniji.

Igor Poznič: 0,50

Mariborski napadalec (1967) je za Maribor igral še v osemdesetih letih, mreže je tresel že v medrepubliški, torej v tretji jugoslovanski ligi. V prvi izdaji prvenstva Slovenije je na 35 tekmah zabil 27 golov (po tri Kopru in Rudarju iz Velenja), svoj odstotek (17 tekem in devet golov) je dosegel še v sezoni 1992/1993, potem pa je šlo z njegovo igro navzdol. Na slovenskem prvenstvu je na 102 tekmah zadel 51 golov, ob Mariboru je nekaj malega igral za Muro, en nastop pa je prispeval tudi za slovensko državno moštvo.

Nusmir Fajić: 0,49

Nogometaš iz Bosanske Krupe (1987) je svoje največje uspehe in kopico golov dosegel v Muri iz Murske Sobote, kamor je prišel iz Travnika. Potem ga je v svoje vrste privabil Maribor, kjer je bil nekoliko manj zbran. V slovenski ligi je skupaj zbral 92 nastopov in jih kronal s 45 goli. Od leta 2011 do leta 2015 je nastopal v Sloveniji, potem pa je kar resno menjaval klube: Dinamo Minsk, Vitez, Xinjiang Tianshan Leopard, Universitatea in Krupa. Trenutno trese mreže za Velež iz Mostarja.

Andraž Šporar: 0,48

Ljubljanski zvezdnik, ki igra za lizbonski Sporting, je v dresu Olimpije odigral 95 tekem in dosegel 46 golov. V sezoni 2015/2016, ko je sredi sezone odšel v tujino, je zgolj na 18 tekmah dosegel 17 golov. Najbolj je bolelo Celjane, ki jim je zabil kar štiri gole. Potem se je razmeroma veliko selil: Basel, Arminia, Slovan Bratislava in zdaj Sporting. Petindvajsetletni napadalec ima tudi 19 nastopov za reprezentanco Slovenije, za katero je dosegel tudi dva gola, oba lani, enega v Izraelu in drugega v Stožicah proti reprezentanci Poljske.

Luka Zahović: 0,48

Na Portugalskem rojen mariborski zvezdnik ima v slovenski ligi 146 nastopov, na katerih je dosegel 71 golov. V Sloveniji je igral samo za Maribor in Veržej, kamor ga je Maribor posojal. Prve gole je zabeležil v sezoni 2014/2015, potem pa ga je Maribor prodal nizozemskemu Heerenveenu, ki ga je Mariboru najprej posodil, nato pa mu ga dokončno vrnil. Luka Zahović je bil najboljši strelec slovenske lige v sezonah 2017/2018 in 2018/2019. Sin najboljšega slovenskega nogometaša vseh časov Zlatka Zahovića je občasen državni reprezentant.