Odločitev Harryja in Meghan, da opustita dolžnosti britanske kraljeve družine, je postal izziv tudi za Kanado. Odločitev, da bosta del svojega časa preživela v Kanadi, je namreč vlado spravilo v nenavadno situacijo, je sporočil Blair.

Že dlje se namreč v Kanadi prepirajo, ali bi morali z davkoplačevalskim denarjem zagotoviti varovanje para. Blair pa je sedaj priznal, da Kanada že od novembra delno financira varovanje mlade družine. Finančna podpora varovanja pa se bo v prihodnjih tednih končala, je zagotovil.

Trenutno namreč vojvodo in vojvodinjo Sussekško še obravnavajo kot mednarodni osebi, ki potrebujeta varovanje, zato mora Kanada zagotoviti njuno varnost. To pa se bo spremenilo s koncem njunih kraljevih obveznosti, je pojasnil Blair.

V Kanadi je spletno peticijo proti plačevanju varovanja Harryja in Meghan podpisalo več deset tisoč ljudi, po oceni nekaterih medijev pa bi lahko vlado tovrstno varovanje stalo do 20 milijonov evrov letno.

Pred parom je sicer še en mesec kraljevih obveznosti, saj bosta 31. marca uradno odstopila od dolžnosti. Sledilo bo 12-mesečno prehodno obdobje, ko na primer ne bosta imela več pisarne v Buckinghamski palači in ju ne bodo smeli več imenovati kraljeva visokost.