DZ bo o kandidatu za predsednika vlade Janezu Janši odločal v torek. Po najverjetnejšem oblikovanju nove vlade, v katero vstopajo SDS, SMC, NSi in DeSUS, bo SAB delovala v opoziciji.

V zadnjem času so se sicer pojavljale špekulacije o tem, da utegne kateri od poslancev SAB podpreti Janševo vlado oz. kandidata za predsednika vlade na tajnem glasovanju. Poslanec Marko Bandelli pa je na današnji novinarski konferenci na sedežu stranke poudaril, da so se v SAB oz. v poslanski skupini enotno odločili, da nastajajoče vlade ne bodo podprli. »V izogib dvomom smo se odločili, da glasovnic ne bomo niti dvignili,« je napovedal.

Generalni sekretar stranke Jernej Pavlič je na vprašanje, ali je kateri od poslancev SAB prejel povabilo za morebitni prestop, danes odgovoril, da so ugibanja o povabilih in klicih glede tega zgolj ugibanja.

Prav zato so se odločili, da glasovnic pri nastajanju vlade ne bodo prevzeli. V primeru, da bi Janša na tajnem glasovanju prejel še dva glasova več, kot jih ima v koaliciji, si namreč ne želijo še nadaljnjih špekulacij, da sta ju prispevala poslanca SAB. »Če bo več glasov, jih boste lahko iskali v kateri drugi poslanski skupini,« je dodal Pavlič in ocenil, da ima koalicija že sama več kot dovolj glasov.

Poslanska skupina SAB pa bo tudi po najverjetnejšem nastanku nove vlade ostala enaka. Česnik bi se lahko po prenehanju ministrske funkcije vrnil v poslanske klopi, a tega, kot je pojasnil danes, glede na politične razmere ne bo storil.