Na Finančni upravi RS (Furs) so za zavarovanje odmerjenega davka vpisali hipoteko na družinski hiši v naselju Vinterca na Rudniku, po podatkih Geodetske uprave vredni najmanj 290.000 evrov, in na 5600 kvadratnih metrov veliki kmetijski parceli v Bovcu manjše vrednosti, navaja portal.

Furs je v preiskavi poslov skupine Electa po njihovih navedbah ugotovil, da je Janković od Electe leta 2013 na osebni račun prejel okoli 1,35 milijona evrov. Janković trdi, da mu je Electa vračala 7,89-milijonsko posojilo, ko je Electo prodal sinovoma.

Ker njegova sinova nista imela denarja za plačilo deleža, so se dogovorili, da mu bosta kupnino poplačala v obliki posojila. Furs pa meni, da je šlo za navidezno prodajo in pozneje prikrito izplačevanje osebnih dohodkov. Zato je na nakazila obračunal 25-odstotno dohodnino, piše portal.

Janković je po navedbah portala prepričan, da postopkov za izterjavo davčnega dolga ne bo, saj da bo davčna odločba v pritožbenem postopku razveljavljena. Po njegovih besedah vse temelji na odločbi, ki je bila izdana v davčnem postopku proti enemu od podjetij v lasti njegovih sinov. To pa je vrhovno sodišče pred časom razveljavilo in vrnilo v ponovno odločanje na Furs, s čimer naj bi padle tudi predpostavke za odmero dohodnine v postopku zoper njega osebno.

Opozoril je, da mu očitajo zlorabo davčnih predpisov, ki v času sklepanja spornih pravnih poslov sploh niso veljali. Poleg tega naj bi na Fursu obnovili postopek odmere dohodnine po poteku zakonskega roka, v katerem lahko davčni organ po uradni dolžnosti obnovi postopek odmere dohodnine, še dodaja portal.