Yoshiie se bo v Libanon odpravil v soboto, tam pa se bo srečal z libanonskim kolegom in drugimi uradniki, so danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP potrdili na japonskem pravosodnem ministrstvu. Ostal bo do torka.

»Obtoženi Ghosn je pobegnil v Libanon. Tam moramo imeti ljudi, ki bodo pravilno razumeli japonski pravosodni sistem,« so informacijo o obisku namestnika ministra pojasnili na ministrstvu.

Kot so dodali, so se v mednarodni javnosti pojavile kritike japonskega pravosodnega sistema, zato želijo zagotoviti pravilno razumevanje njihovih pravil in poglobiti sodelovanje z Libanonom.

Ghosn je v rodni Libanon z Japonske, kjer ga je čakalo sojenje zaradi domnevnih finančnih malverzacij, pobegnil tik pred novim letom. 65-letni poslovnež naj bi se med letom v Libanon prek Istanbula skrival v kovčku. Libanon je januarja zaradi naloga Interpola za pridržanje Ghosnu izdal prepoved potovanja iz države. Ta država sicer z Japonsko nima sklenjenega sporazuma o izročanju državljanov.

Ghosn medtem obtožbe ves čas zavrača in trdi, da gre za sistematično kampanjo s ciljem uničiti njegovo ime in ugled. Zanjo so po njegovih besedah odgovorni vodilni v Nissanu, ki so nasprotovali tesnejši integraciji Nissana in Renaulta, ti pa so imeli tudi podporo v japonski vladi. O imenih ne želi govoriti, saj da bi to lahko otežilo delo libanonskim oblastem.