Dragića so v sredo pred tekmo Miamija doma proti Minnesoti že pozdravili mariborski dijaki, ki jih je košarkar v sodelovanju z Mestno občino Maribor povabil na Florido. Srednješolci se znova veselijo srečanja z Dragićem in Dončićem po nocojšnji tekmi in diplomatsko pravijo, da so nevtralni in navijajo za oba.

»Jutri bo zmagala Slovenija. Na to tekmo gremo brez pritiska,« je povedal mariborski podžupan Samo Peter Medved, ki je skupaj z dijaki navdušen nad Dragićem. »Navdušil nas je s preprostostjo in toplino. Res je velik človek, nič kaj zvezdniškega obnašanja,« je dejal podžupan, ki je z dijaki prispel v Miami že v nedeljo.

Medved je lani v Ljubljani sodeloval na odprtju igrišča v okvirju akcije Podam, da igram in nagovoril Dragića glede možnosti vstopnic za tekmo za nadarjene mariborske dijake. Kapetan zlate slovenske reprezentance se je lepo odzval. Posebna komisija je izbrala deset dijakov, ki so vrhunski tako po šolskem kot športnem uspehu.

»Pri perspektivnih mladih bi radi vzbujali odnos do mesta, da se bodo vanj kasneje vračali,« je dejal Medved in dodal, da si želi, da si bodo dijaki zapomnili, da jih je Dragić skupaj z mestno občino povabil na takšen dogodek, ki jim bo ostal večno v spominu. Pot so financirali s pomočjo sponzorjev iz gospodarstva. Dijaki so med drugim obiskali vesoljski center Nase v Cape Canaveralu, skrajni jug ZDA Key West, središče Miamija, danes jih čaka še obisk univerze, nato tekma, v soboto pa imajo prost dan, preden se v nedeljo vračajo domov.

»Bilo je super in 'ful' smo lahko hvaležni, da si je vzel čas za nas. Kljub temu, da je bil tik pred tekmo in je imel dosti stvari za opraviti, kot so fitnes, pa prehrana in tako naprej. Zelo mi je bilo všeč, da si je vzel čas za vsakega posameznika, da se malo pogovarja z nami. Bil je 'ful' prijazen,« je o sredinem srečanju z Dragićem dejala Tara Barada, hčerka slovenskega šampiona borilnih veščin Tomaža Barade, ki se tudi sama ukvarja s kickboksom.

Ameriško himno bo zapel slovenski študent

»Res je nekaj najbolj imenitnega, da si nekdo, ki je tako uspešen športnik in tako znan po vsem svetu, vzame čas za nas male otroke, ki smo šele na pol poti do tega, kar je on dosegel. To nam zelo veliko pomeni,« je dejala in priznala, da so bili uvodoma malce sramežljivi. Na vprašanje, za koga bodo navijali, pa je zatrdila, da so nevtralni, ker so Slovenci, bodo navijali za oba.

Dijaki bodo sicer skupaj z najmanj tisoč drugimi Slovenci, ki so prišli v Miami na tekmo, Dončiću zapeli pesem za rojstni dan. Med njimi je tudi Aleksander Javornik iz Žalca, ki je bil že pred tekmo ustrezno navijaško opravljen in je kot tak že dal izjave tudi ameriškim medijem. »Naj vidijo 'Amerikanci', da se dobra košarka igra v Sloveniji,« je dejal in nadaljeval: »Eden je mojster, drugi pa 'tehničar', zato bo šov,« in izrazil željo, da se bosta Miami in Dallas znašla v finalu lige NBA, kar bo razlog za nov množičen obisk Slovencev v ZDA.

Na vprašanje, ali bodo Dončiću kaj zapeli, je Javornik odgovoril, da zagotovo. »Ampak, če bi nas on častil s kakšno pijačo, tudi ne bi bilo slabo. Četudi ne bo, ga bomo skušali častiti mi, samo da ga vidimo, da se lahko ljudje slikajo z njim. Jaz sem za oba naredil zastavo, da se vidi, da imamo radi oba, ne le Luke, ki praznuje rojstni dan.«

Pred tekmo bodo igralce ob prihodu na parket pozdravili slovenski otroci, 27-letni Alen Kirbiš iz Dobrovcev na Dravskem polju pa je bil prek Facebooka izbran, da pred tekmo zapoje ameriško himno. Kirbiš je študent angleščine in zgodovine na Pedagoški fakulteti v Mariboru in tenorist v glasbeni skupini Cantare. Lani je bila sicer tekma v Miamiju en mesec pozneje, zmage pa se je veselilo domače moštvo. Junak je bil Goran Dragić, ki je odigral eno svojih najboljših tekem v sezoni, ko je dosegel 23 točk, 12 skokov in 11 podaj. Dončić je na drugi strani dosegel 19 točk, osem skokov in sedem podaj.