Ravno v trenutku, ko je ameriški predsednik Donald Trump pred stotisočglavo množico na velikanskem stadionu za kriket v Ahmedabadu na zahodu Indije slavil »harmonijo«, ki naj bi v Indiji vladala med različnimi religijami, so v New Delhiju potekali krvavi spopadi med hindujci in muslimani. Medtem ko je ameriški predsednik indijskega Narendro Modija označil za izjemnega voditelja in mu obljubljal »neverjeten trgovinski sporazum«, se je v indijski prestolnici jeza, ki jo je sprožil Modijev diskriminatorni zakon do muslimanov, sprevrgla v tridnevne medverske spopade, najhujše v New Delhiju v zadnjih desetletjih. Mrtvih je bilo 34, ranjenih več kot 300.

Pohod hindujskih skrajnežev

Po tem zakonu lahko migranti hindujske, sikhovske, krščanske, džainistične, budistične in zoroastrovske vere, ne pa islamske, po hitrem postopku postanejo indijski državljani, če jih v Afganistanu, Pakistanu ali Bangladešu preganjajo zaradi vere. Sam Modi je zakon predstavil kot humanitarni ukrep v prid preganjanih zaradi vere. Vendar zakon ne upošteva, da so lahko preganjani zaradi vere tudi pripadniki določenih islamskih verskih ločin v teh državah. Tako je 200 milijonov muslimanov, ki v Indiji predstavljajo 14 odstotkov prebivalcev, potisnjenih v položaj drugorazrednih državljanov.

Do smrtnih žrtev je v zadnjih dneh prišlo v pohodu hindujskih skrajnežev v severovzhodnem predelu New Delhija, kjer živijo večinoma muslimani. Hinduisti, oboroženi s palicami, sabljami in pištolami, so požigali mošeje, avtomobile, domove muslimanov, ropali njihove trgovine in obesili hindujsko zastavo na džamijo. Lokalni prebivalci trdijo, da je šlo za pripadnike Modijeve Stranke indijskega ljudstva (BJP) in združenja RSS, ki hoče že od leta 1920 iz Indije narediti izključno državo hindujcev. Modi je začel politično kariero v RSS, iz katere pa je bil tudi morilec Mahatme Gandija (1869–1948).

Beg muslimanov iz Delhija

»Poskušali smo varovati džamije, ki so jih hoteli porušiti. Streljali so na nas. Tistih nekaj policistov, ki so prišli, pa je bilo na njihovi strani,« pravi eden od muslimanov iz povsem opustošenega severozahodnega predela New Delhija, kjer je še vedno napeto. Na tisoče muslimanov je v strahu za svojo varnost zapustilo domove in se začasno preselilo k sorodnikom v bolj varne dele Indije. Mnogi pa so v opustošenju, ki so ga povzročili hinduistični verski fanatiki, izgubili vse svoje imetje.

Vse se je začelo prejšnji teden, ko je lokalni voditelj BJP zbral svoje privržence, da bi pred Trumpovim obiskom v New Delhiju onemogočil mirno blokado pomembne ceste ob vsakodnevnih protestih žensk proti omenjenemu zakonu. V nedeljo je prišlo do prvih medverskih spopadov, ki so se potem ob precejšnji pasivnosti policije nadaljevali in zaostrovali do srede.

Nevarnost ponovitve leta 1947

Prav Indija je bila vrsto desetletij kot največja demokracija na svetu vzor versko raznolike države. Modijev diskriminatoren odnos do muslimanov pa bi lahko izzval medverske spopade apokaliptičnih razsežnosti, kakršni so nastali leta 1947 ob delitvi Indijske podceline na Indijo in Pakistan, ko je na obeh straneh umrlo od milijon do dva milijona ljudi! Sicer je še leta 2002 prišlo do velikega pogroma nad muslimani v indijski zvezni državi Gudžarat z okoli tisoč mrtvimi. Tedanji ministrski predsednik Gudžarata ni bil nihče drug kot Modi.