Glavna vest zadnjih dni v slovenskem moškem tenisu je, da se po treh letih v reprezentanco Davisovega pokala vrača Blaž Kavčič. »Prejel sem klic, da me Slovenija potrebuje. Vedno sem rad igral za reprezentanco. Res je sicer, da sem že mislil, da ne bom nikoli več, a se je vse skupaj spremenilo. Potreboval sem nekaj dovoljenj, da me je družina spustila v Islamabad, zato sem jim hvaležen,« opisuje zadnje dni Blaž Kavčič, ki se je letos po večmesečni odsotnosti zaradi poškodbe kolena vrnil v teniško karavano.

Slovenija se bo prihodnji konec tedna v Islamabadu (6. in 7. marca) pomerila proti Pakistanu, ki med posamezniki sploh nima niti enega igralca, uvrščenega na svetovni lestvici. Najbolj znan pakistanski igralec je Aisam Ul Haq Qureshi. Specialist za igro dvojic na svetovni lestvici zaseda 49. mesto. Slovenski reprezentant Tom Kočevar Dešman je še opozoril na serijskega državnega prvaka, starega okoli 40 let.

Slovenski trener Miha Mlakar bo jutri v Islamabad kljub vrnitvi Blaža Kavčiča (282. na svetu) odpotoval z oslabljeno reprezentanco. V njej bodo še Nik Razboršek (613.), Tom Kočevar Dešman (786.) in Tomaž Lipovšek Puches (632.). Manjkala bosta najboljša igralca na svetovni lestvici. Aljaž Bedene bo nastopil na ameriški turneji, prav tako tudi Blaž Rola. »Lokacija, kjer bomo tekmovali, ni najbolj luksuzna. Verjamem, da bi kje drugje Blaž Rola z veseljem igral za Slovenijo. Na papirju bomo favoriti, a bodo Pakistanci na travi trd tekmec. Qureshi je denimo predlani v Islamabadu premagal Južnorejca Soonwoo Kwona, trenutno 72. na svetu, ki je bil predlani uvrščen okoli 180. mesta. Da bi se čim bolj pripravili na dvoboj, bomo v Pakistan odpotovali dan prej, da se privadimo na časovno razliko in travnato podlago,« pojasnjuje Miha Mlakar. Dodaja, da bi bila Slovenija na kateri koli drugi podlagi velika favoritinja. Slovenska četverica ima z izjemo Blaža Kavčiča praktično ničelne izkušnje na travnati podlagi.

Direktor Teniške zveze Slovenije Gregor Krušič je poudaril, da so precej pritiskali na Mednarodno teniško organizacijo, da bi zaradi krizne lokacije dvoboj odigrali vsaj na nevtralnem terenu. »Zagotovili so mi, da je ITF oblikoval posebno skupino, ki je pregledala lokacijo tekme, in da je vse v najlepšem redu. Igralci bodo spali v najboljšem hotelu v Islamabadu, ki je pod vladnim nadzorom. Hkrati so nam dali vedeti, da nas čakajo ostre sankcije, če morebiti ne bomo pripotovali. Zaradi koronavirusa smo ves čas na zvezi z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje,« pojasnjuje Krušič.