Po precej manj dinamičnem zimskem tipu vremena so prve plohe in nevihte, ko se bližamo pomladi, dobrodošla popestritev. Včeraj so nastajali res lepi in v višino razviti kopasti oblaki, lepe »karfijole«; če ste vsaj za kratek čas usmerili svoj pogled skozi okno, ste jih lahko uzrli. In na trenutke si imel občutek, da se jasni, ne pa da se bliža fronta. Bila je prava vremenska predstava, vsaj za nas, meteorologe. Padalo je marsikaj. Od sodre, kje tudi že toče pa do babjega pšena, zrnatega snega, velikih snežnih krp, no, tudi čisto navaden dolgočasen dež je bil. Res, kaj vse nam lahko prileti iz oblakov!

Kar je okroglo, seveda ni vse toča. Sodra je sicer »sestrična« toče, le bolj drobna je. Nastaja na enak način, v oblakih vertikalnega razvoja, to je v dovolj visokih kopastih oblakih, ki nastajajo v nestabilnem ozračju. Lahko so to plohe, če pa zagrmi, govorimo o nevihti. V bistvu je proces, mehanizem, enak, le da je za nevihto potrebne še več labilnosti, še več potencialno razpoložljive energije v ozračju. Večina si najbrž nevihto predstavlja kot velik, s soncem obsijan oblak, ki se dviga visoko navzgor, dokler gre, na vrhu pa se rast ustavi in nastane oblika nakovala, oblak se razširi. Da, to so slikoviti nevihtni oblaki, pogosto pa so skriti v siceršnjem oblačnem sloju bodisi vremenske fronte bodisi česa drugega. Takrat lahko nevihto le slišimo ali pa sklepamo, da je, po obliki padavin. Če se vam usuje dež, lahko veste, da so na delu močna vertikalna zračna dviganja, značilna za nestabilno ozračje.

So pa tudi drugačne »kroglice«, ki ste jih lahko opazili tudi včeraj. Babje pšeno so bele, stiroporu podobne padavine, ki pa nastajajo drugače od sodre. Sodra je ledeno zrnce, babje pšeno pa ne. To so, v svojem izvoru, snežinke, ki so padale skozi plast toplejšega zraka, kjer so se kraki snežink stalili, potem pa v nižji, hladnejši zračni plasti spet zmrznili in nastala je nekakšna snežna kroglica. Tudi babje pšeno pa je vezano na vertikalna dviganja v oblakih.

No, poznamo tudi zrnati sneg, zmrznjen dež, kjer govorimo o dejansko zmrznjenih dežnih kapljicah, torej prozornih ledenih delčkih. Pa recite, da narava nima domišljije!