Petnajstminutni padec zbranosti madridskega Reala je zadostoval, da so nogometaši Manchestra Cityja zasukali tekmo osmine finala lige prvakov in zaostanek 0:1 spremenili v zgodovinsko prvo zmago proti trinajstkratnim evropskim prvakom. Angleški predstavnik je bil boljši z 2:1, s tem pa poglobil krizo kraljevega kluba, ki ga po tretjem porazu na zadnjih petih tekmah v nedeljo čaka še prvenstveni el clasico.

Poraz je močno ujezil sicer Realu naklonjene medije, ki so za neuspeh s prstom pokazali na vodstvo kluba in njegovo zgrešeno prestopno politiko. Na plano so znova prišli očitki, da klub po odhodu Cristiana Ronalda ni našel ustrezne zamenjave zanj, prav tako pa obsodili (pre)drage okrepitve, ki po prihodu na Santiago Bernabeu niso upravičile visokih pričakovanj. »Manchester City ima kar štiri nogometaše, vredne več kot 100 milijonov evrov, Real le Edena Hazarda, pa še ta je že večji del sezone poškodovan,« so se pridušali novinarji športnega dnevnika Marca.

Po uspehu Cityja v španski prestolnici je prvo ime v vrstah zmagovalcev postal kar njihov trener Pep Guardiola. Prav slednjemu gre največ zaslug, da so angleški prvaki na dobri poti k uvrstitvi v četrtfinale. Prekaljeni Katalonec je presenetil tako s taktiko kot začetno postavo, saj je na klopi pustil Raheema Sterlinga, Sergia Agüera, Davida Silvo in Fernandinha. »Zmaga na Bernabeuu predstavlja veliko zadoščenje. A če lahko katera ekipa zasuka potek, je to Real Madrid. V ligi prvakov so vzponi in padci, pred nami pa je še dolga pot. Seveda smo zadovoljni z zmago, a osvojili nismo še ničesar,« evforije ni želel netiti Pep Guardiola. Za devetinštiridesetletnika je bila sredina zmaga proti Realu že 28. v izločilnih bojih lige prvakov, kar je največ med vsemi trenerji.

Navdušenja nad uspehom rojaka na čelu Manchestra Cityja sicer niso skrivali niti v Kataloniji, kjer je kraljevi klub z naskokom najbolj osovražen športni kolektiv. »Če obstaja tanka meja med genijem in norcem, potem je Guardiola s svojo taktiko in pristopom briljantno ujel ravnovesje. Redko je bil ob igrišču tako dejaven kot tokrat. Jasno je, kako zelo si je želel te zmage,« so zapisali pri katalonskem časopisu Sport.

Še večje presenečenje je na drugi tekmi večera pripravil Lyon, ki je doma z golom Lucasa Tousarta dosegel minimalno zmago proti Juventusu. Za serijskega italijanskega prvaka je bil to prvi poraz proti francoskemu klubu po letu 2009, ko je bil od njega z 2:0 boljši Bordeaux, in tretji na zadnjih sedmih tekmah. Spodrsljaj stare dame je še dodatno zamajal stolček njenega trenerja Maurizia Sarrija, za katerega bi morebiti neuspeh na nedeljskem derbiju z Interjem že lahko pomenil slovo od Torina.

»V zadnjem času preveč stvari počnemo obratno kot na treningih. Na tekmi sploh nismo menjavali ritma. Ko je tako, so možnosti, da na igrišču nekaj napraviš, zelo majhne,« je bil do svojih igralcev kritičen Maurizio Sarri. Da je Juventus v precejšnji krizi, potrjuje tudi podatek, da je dvoboj proti Lyonu končal brez strela v okvir nasprotnikovih vrat, kar se mu je v ligi prvakov primerilo šele tretjič. Zadnji klub, ki je tako uspešno razorožil njihove napadalce, je bil Atletico Madrid leta 2014, pred tem pa je to uspelo tudi Arsenalu leta 2006.