Največ zaslug za senzacionalno zmago Triglava na gostovanju pri vodilni Olimpiji v Stožicah z 2:0 ima 32-letni kapetan Kranjčanov Aleš Mertelj. S popolno predstavo na sredini igrišča je vodil igro svojega moštva do odmevne in zaslužene zmage. Razdiral je napade Olimpije, gradil igro Triglava, spodbujal soigralce, jih razporejal in bil vseskozi glavna avtoriteta na zelenici. Pravi, da je vesel vsake zmage, ne glede na to, kdo je tekmec na drugi strani igrišča. Zanj je dan po zmagi najlepši, ker takrat občuti pozitivno energijo, ki ga napolni za naslednje dneve. Njegova predstava v torek popoldne je spominjala na najboljše dni v Mariboru, ko je bil med zaščitnimi znaki vijoličastih v času največjih uspehov v ligi prvakov in ligi Evropa. Imel je sloves univerzalnega igralca, ki je lahko pokrpal luknje na več mestih. Zaradi Mertlja je na tekme prišel vsaj en avtobus gorenjskih navijačev.

Mertelj je otrok Triglava. Prvič je nase opozoril v dresu Kopra v sezoni 2008/09, ko je prejel vabilo za selitev v Ljudski vrt, od katerega se je poslovil po devetih sezonah s solzami v očeh. Preden se je januarja 2019 vrnil v matični klub, je pol sezone odigral še na Češkem za Karvino, kar je tudi edina izkušnja s tujino.

Za slovensko reprezentanco je odigral 16 tekem. Eden bolj zabavnih zapletov je povezan z vabilom v reprezentanco leta 2011, ko se na klic sekretarja nogometne reprezentance sprva ni odzval, ker je bil tedaj pri maši. Tedaj je o usklajevanju vere in nogometa povedal: »Ni težko, saj smo nogometaši prav tako normalni ljudje kot vsi drugi. Če imam le čas, grem k maši v nedeljo. Če ni mogoče, pa v soboto ali kak drug dan v tednu. Oboje je možno združevati, maš je dovolj, le malo volje je treba imeti.«