Kot danes poročajo globalni mediji, je gospodarstvo mesta Hong Kong v luči nedavnih protestov in pojavitve novega koronavirusa v slabem stanju. V poskusu obuditve so zato napovedali, da bodo vsakemu stalnemu prebivalcu, ki šteje več kot osemnajst let, podarili dobrih tisoč evrov nenamenske gotovine. Ideja je, da bodo s tem vzpodbudili lokalno potrošnjo in obudili zlomljeno gospodarstvo. Denar nameravajo preusmeriti iz posebnega sklada, ki so ga v varnostne namene vzpostavili ob izbruhu novega koronavirusa.

Tamkajšnji sekretar za finance Paul Chan je ob tem opozoril, da bo mesto zabeležilo svoj prvi proračunski primanjkljaj v zadnjih petnajstih letih zaradi recesije, ki se je začela v tretjem četrtletju leta 2019, deficit pa naj bi se v prihodnjem letu še povečal. »Gospodarstvo Hong Konga se v tem letu sooča z ogromnimi izzivi, obeti v bližnji prihodnosti pa še zdaleč niso obetavni,« je dejal, kot poroča CNN, ki navaja še, da se je gospodarska dejavnost v mestu v zadnjem letu skrčila za vsaj 1,2 odstotka.

Ob gotovinskih izplačilih za prebivalcev je tamkajšnja vlada napovedala tudi nižji davek na prihodke, ki naj bi razbremenil skoraj dva milijona posameznikov, načrtujejo tudi en mesec brezplačne najemnine za posameznike v javnih stanovanjih z nižjimi dohodki in enkratni finančni dodatek za dvesto tisoč ogroženih gospodinjstev.