V koalicijski pogodbi je med drugim zapisano, da bodo krepili dialog s sosedi. Na podlagi tako nedoločne napovedi ni mogoče sklepati, ali bo Janša uspel dobiti zeleno luč za nova pogajanja o sporu o meji niti tega, ali bo Janševa vlada podprla hrvaški vstop v schengen, ugotavlja Večernji list. Omenja neuradne informacije, da je Janša zahteval, da bi v koalicijski pogodbi zapisali, da je vstop Hrvaške v schengen v interesu Slovenije, a so temu nasprotovali predsedniki SMC, NSi in DeSUS. Če bo Janša vztrajal pri tem, je pričakovati spopad znotraj koalicije, zato je malo verjetno, da bi novi slovenski premier izpostavil to temo, preden bo prišla na dnevni red Sveta EU, predvideva časnik.

Poudarja, da se glede sporov o meji in arbitraži Janša razhaja s svojimi koalicijskimi partnerji, razen v manjši meri s predsednikom NSi Matejem Toninom. Janša meni, da arbitražna sodba ni ugodna za Slovenijo, in je naklonjen vnovičnemu odpiranju pogajanj s Hrvaško, še navaja Večernji list.

Madžarski premier bo dobil močnega zaveznika

Tudi Jutarnji list je spomnil na Janševe besede, da je arbitražna sodba slaba za Slovenijo in da je boljši dogovor možno doseči v dvostranskih pogajanjih. To je tudi stališče Zagreba. Glede na to, da bo zdaj tudi v Ljubljani vlada iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP), bi lahko pričakovali preboj in začetek dvostranskih pogajanj o meji, meni časnik. »Vendar je treba biti previden, ker ima Janša resne zahteve, ko gre za spor o meji; zanj niti sporazum Drnovšek-Račan ne ustreza slovenskim nacionalnim interesom, kot jih vidi Janša,« poudarja komentator.

Za Hrvaško bo posebej zanimiv del iz koalicijske pogodbe, ki določa učinkovito varovanje slovenske meje. SDS si je večkrat prizadevala za napotitev slovenskih vojakov na mejo s Hrvaško, je še spomnil Jutarnji list. Izpostavlja še, da bo imel Janšev prihod na oblast posledice tudi na evropski ravni. Madžarski premier Viktor Orban bo dobil močnega zaveznika, kar bo imelo neposreden vpliv tudi na odnose znotraj Evropskega sveta, piše.