Dom na 1114 metrov visoki Slivnici v zadnjih mesecih sameva, a naj bi se to kmalu spremenilo. Občina Cerknica je namreč objavila razpis za najem doma. Razpis bo odprt do četrtega marca, ponudniki pa morajo dan prej vplačati varščino v višini treh izhodiščnih najemnin. Občina Cerknica od bodočega najemnika pričakuje, da bo pet let opravljal gostinsko dejavnost, da bo dom odprt najmanj štiri dni v tednu, obvezno ob koncih tedna, in da bo ponujal prenočišča. V domu imajo za zdaj 35 postelj.

V razpisu so določili tudi minimalno najemnino, ta mora znašati vsaj 350 evrov. Najemnina, ki jo bo pripravljen plačati nov najemnik, bo pri izboru odločilna. Od 100 točk jih bo namreč 70 mogoče dobiti z najvišjo ponujeno najemnino, medtem ko bo preostalih 30 točk predstavljal program aktivnosti in ponudbe. Če z razpisom ne bo zapletov, bi dom spet lahko obratoval sredi aprila.

»Za najem doma je zanimanje. Pričakujemo, da ponudbe bodo, tako da sedaj niti ne razmišljamo o tem, da jih ne bo. Če pa se to zgodi, bomo razpis za oddajo doma v najem ponovili,« pravi direktorica cerkniške občinske uprave Irena Zalar. Dom ne sameva, ker med gostinci ne bi bilo zanimanja zanj, ampak se je zapletlo z novim najemnikom, ki so ga izbrali lansko jesen in z njim že sklenili pogodbo.

50.000 evrov za obnovo

Kmalu po tem, ko mu je občina predala objekt, je prišlo do okvare pri dobavi vode. Napako je Javno podjetje Komunala Cerknica odpravilo. »V rezervoarju za vodo je bil poškodovan protipovratni ventil, tega so zamenjali in sedaj dovod vode do doma nemoteno deluje. Zamenjali so tudi filtre za čiščenje vode,« pravi Irena Zalar in dodaja, da jih je nesojeni najemnik na začetku decembra obvestil, da odstopa od pogodbe. »Kaj natančno je bil razlog za tako hitro odločitev najemnika, nam ni znano,« dodaja.

Tako so bili primorani organizirati nov razpis, v okviru katerega ponujajo stavbo v enakem stanju, kot je bila pred tem. Pravijo, da je dom v primernem stanju za obratovanje. A to ne pomeni, da dom ne bo doživel obnove. V ta namen ima občina za letošnje leto v proračunu rezerviranih 50.000 evrov, s katerimi nameravajo obnoviti pritličje, v katerem je Perkova praskanka. Tam želijo urediti dnevni bar.

Na občini pravijo, da bo treba obnoviti tudi kuhinjo, streho nad teraso, medtem ko so pred leti že vgradili malo čistilno napravo, ki je nadomestila greznico. Lani so po navedbah občine med drugim popravili streho, poskrbeli za vodohram, ki ne pušča več, namestili novo ogrevalno napravo, popravili vodovod ter zamenjali zunanje klopi in mize. Poleg tega so uredili nov požarni načrt.