»Brez strahu. Proti politiki sovraštva.« je poimenovana skupina na družabnem omrežju Facebook, ki je danes napovedala protest proti nastajajoči vladi Janeza Janše. Ta je predviden v petek, 28. februarja, z zborom ob 17:00 uri pred sedežem stranke SMC na Beethovnovi ulici v Ljubljani, od koder se bodo sprehodili do sedeža stranke DeSUS na Kersnikovi ulici.

Kot so zapisali v napovedi dogodka, je nastanek desne Janševe vlade mogoč le, če nanjo pristanejo druge stranke, ki zase pravijo, da se gibajo v sredinskih političnih vodah. Pri tem apelirajo predvsem na stranki SMC in DeSUS ter odločanje o kandidatu za predsednika vlade, ki je v državnem zboru zaenkrat predvideno v torek.

»Danes ni mogoče, da sovraštvo vlada samo. Politika strahu, nasilja in okoljskega uničenja lahko zavlada le, če SDS podprejo stranke, ki trdijo, da bodo skrajno desničarskemu sovraštvu dale »človeški obraz«, so zapisali v napovedi dogodka. »O tem, ali se bodo pridružili koaliciji sovraštva s SDS, bodo glasovali Igor Zorčič, Monika Gregorčič, Jani Moderndorfer, Gregor Perič, Branislav Rajić, Janja Sluga, Mateja Udovč, Dušan Verbič, Gregor Židan, Mojca Žnidarič (SMC) ter Franc Jurša, Jurij Lep, Ivan Hršak in Robert Polnar (DeSUS),« navajajo. Kot pravijo se omenjeni poslanci še vedno lahko odločijo drugače in »preprečijo, da sovraštvo naslednji dve leti vlada Sloveniji«.