Ponedeljkove parade, ki so trajale do zgodnjih torkovih ur, so se dotaknile najrazličnejših tem, glavna pa je bil kontroverzni brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki ga je v paradi šole Sao Clemente imitiral brazilski igralec in komedijant Marcelo Adnet. Delal je sklece, salutiral in streljal iz namišljene pištole, vse to, kar je javno počel tudi nekdanji vojaški častnik med predsednikovanjem.

Vse od januarja 2019, ko je zasedel položaj predsednika, so Brazilci razdeljeni. Medtem ko mu podporniki pripisujejo zasluge za hitro zmanjšanje nasilnega kriminala in izboljšanje ekonomije, ga kritiki obtožujejo rasizma in seksizma.

V nedeljo se je znana šola sambe Mangueira ponorčevala iz dviga desničarske verske vneme in porasta policijskega nasilja v Riu v prvih 14 Bolsonarovih mesecih. Pesem, s katero je nastopila, je vsebovala tudi vrstico »no messia with a gun« , ki se je izrecno nanašala na Bolsonara, katerega srednje ime je Messias. Nanaša pa se na Bolsonarova prizadevanja za čim širši dostop Brazilcev do strelnega orožja.

Vsako leto se 13 najboljših šol v sambi pred okoli 90,000 gledalcev sprehodi skozi glavno prizorišče - Sambadrome. Sodniške ocene razglasijo na nacionalni televiziji na pepelnično sredo.