Uefa je zasedbi katalonskega trenerja Pepa Guardiole namenila še denarno kazen v višini 30 milijonov evrov, a ukrep, ki je klub najbolj prizadel, se nanaša na prepoved igranja v ligi prvakov oziroma evropski ligi v sezonah 2020/21 in 2021/22.

Komisija za nadzor financ pri krovni evropski nogometni federaciji je v poslovanju moštva s stadiona Etihad ugotovila resne kršitve pravil licenciranja in finančnega fair playa, pokroviteljstva in finančnega poslovanja. Nepravilnosti so se dogajale med letoma 2012 in 2016, Uefa pa je še dodala, da v klubu niso dovolj sodelovali pri preiskavi. Športno razsodišče v Lozani je na svojih spletnih straneh potrdilo, da so prejeli pritožbo Manchester Cityja proti Uefi.

Za poznavalce nogometnega zakulisja je Uefina sodba precedenčna oziroma zgodovinska, saj je evropska zveza kaznovala enega izmed velikanov angleškega in evropskega nogometa na podlagi razkritij, zbranih na spletni strani Football Leaks, ki jih je nato natisnil še nemški časnik Der Spiegel novembra 2018.

Elektronska sporočila, dokumente in pogodbe, med njimi so se znašli tudi zapisi, povezani s spornim poslovanjem Manchester Cityja, je zbral portugalski heker Rui Pinto. Objave so sprožile preiskavo Uefe, neodvisni sodni senat evropske zveze pa je ugotovil, da je Manchester City med letoma 2012 in 2016 podajal lažne in prenapihnjene podatke o svojih prihodkih z naslova sponzorskih pogodb. Po poročilih Spiegla so pri Cityju lagali glede pravega izvora sponzorskih milijonov in prikrivali dejanske stroške. Uefin finančni fair play namreč od klubov zahteva, da lahko zapravijo le toliko, kot zaslužijo, ob tem pa obstajajo omejitve glede individualnega financiranja klubov s strani lastnikov.

Iz javnih objav Spiegla je mogoče razbrati, da je Etihad dejansko plačeval le osem milijonov evrov sponzorskega denarja, City pa je Uefi poročal o pogodbi, vredni 67,5 milijona funtov, razliko pa je klub pokril s kanaliziranjem sredstev lastnika in ne s sponzorskimi prihodki.

V Cityju so že napovedali, da bodo uporabili vsa pravna sredstva za razveljavitev odločitve Uefe, zaradi katere jim grozi izpad iz najdonosnejših evropskih tekmovanj ter velik finančni primanjkljaj.