Montažna gradnja ima v državah zahodne Evrope, Amerike, Japonske, Kanade in v skandinavskih državah dolgoletno tradicijo. V teh državah je montažna hiša sinonim za enodružinski dom, saj je predvsem v predelih s hladno klimo zelo pomembno dejstvo, da je zunanji ovoj stanovanjske hiše dobro izoliran, kar jamči, da je poraba energije za ogrevanje nizka.

V Sloveniji še vedno predsodki

V Sloveniji se še vedno malo kupcev odloča za montažno gradnjo. Verjetno zaradi predsodkov in nepoznavanja prednosti tovrstne gradnje. Dejstvo pa je, da slovenski proizvajalci lesenih montažnih stavb dosegajo nadstandardno kakovost in imajo nekateri že večdesetletno tradicijo gradnje lesenih montažnih stavb. Še danes so nekateri prepričani, da je videz hiše odvisen od načina gradnje. V preteklosti so bile montažne hiše poznane kot tipske hiše, obstajale pa so tudi določene tehnološke omejitve. Toda to je veljalo za gradnjo montažnih objektov pred 30 in več leti. Resnica je, da je videz hiše odvisen od načrta in manj od načina gradnje. Z arhitektom lahko bodoči lastnik hiše snuje dom po osebni zamisli. To lahko nato predstavi proizvajalcu montažnih hiš. Večji proizvajalci imajo tudi lastne arhitekte, ki vam svetujejo ter zasnovo hiše prilagodijo klimatskim razmeram, regionalnemu stilu gradnje, projektnim pogojem ter tudi kupni moči, potrebam in željam kupca. Večina proizvajalcev lesenih montažnih hiš ima svoje odlično oblikovane kataloge, spletne strani in prav gotovo je eden prvih korakov pregled te bogate ponudbe.

Strokovna pomoč do uresničitve sanj

Dobro je, da pri snovanju novega doma sodelujejo vsi družinski člani. Pogovori o tem, kaj potrebuje vsak od družinskih članov, kaj jim je in kaj jim ni všeč, iz kakšnih materialov želijo, da je zgrajen njihov dom – vse to in podobno pomaga na poti do uresničitve sanj. Vse svoje želje si je smiselno zapisati, narisati, da ob srečanju z arhitektom čim nazorneje prenesete svoje želje – v hiši boste živeli vi, ne on. Hiša mora biti odsev življenjskega sloga naročnika.

Glede na to, da ima kar nekaj slovenskih proizvajalcev postavljene vzorčne hiše, je zelo priporočljivo, da svojo sanjsko hišo doživite v živo. Torej, ko si ogledate fotografije v revijah, na internetu in v katalogih, obiščite vzorčne hiše in izkusite, kakšno je lahko bivanje v taki hiši. Vzemite si čas ter si odgovorite na svoja vprašanja in dileme, denimo: kakšno naj bo stopnišče, ali naj bo kuhinja odprta in kako velika dnevna soba ustreza vašemu načinu življenja, kako velika naj bo kopalnica glede na število družinskih članov, ki se jim zjutraj mudi v šolo, službo? Klet da ali ne, ali je dovolj shramba v hiši? Katera okna ponujajo najboljše svetlobne pogoje?  In tako naprej.

Obisk vzorčne hiše je smiseln za vse, ki se odločajo za gradnjo hiše in ki razmišljajo o nakupu montažne hiše. Specializiran svetovalec, ki je v vzorčni hiši, vas bo lahko na konkretnih primerih opozoril, na kaj bodite pozorni pri načrtovanju vašega doma. Ne odidite iz hiše, dokler si ne odgovorite na vsa vprašaja in ne razčistite vseh dilem. Prav gotovo bo odločitev o vašem sanjskem domu po obisku vzorčnih hiš lažja, saj boste svoj bodoči dom resnično začutili.

Dnevi odrtih vrat

Idealna orientacijska pomoč za vse, ki nameravajo zgraditi svoj dom, je poleg obiska vzorčnih hiš tudi obisk dneva odprtih vrat. Dneve odprtih vrat organizirajo proizvajalci montažnih lesenih hiš v hišah, ki so jih zgradili za konkretne stranke, ki so tako prijazne, da hišo za dan ali dva odstopijo za ogled. Prednost dneva odprtih vrat je, da so hiše postavljene v realno okolje. Na dnevu odprtih vrat so vam na voljo arhitekti, svetovalci s področja ogrevanja in prezračevanja, prodajalci, ki vas seznanijo s procesom gradnje od načrtovanja, gradbenih dovoljenj, finančne konstrukcije, gradnje … do vselitve. Nemalokrat so na voljo tudi lastniki hiše, torej investitorji, ki vam bodo iz prve roke podali svoje izkušnje.

Obisk sejma

In nenazadnje je prav gotovo dobrodošel tudi obisk gradbenega sejma. Kot na primer Sejem DOM (od 4. do 8. marca 2020 v Ljubljani), ki je največji mednarodni sejem gradbeništva pri nas – vsako leto ponudi priložnost razstavljanja več sto ponudnikom, med katerimi so tudi številni proizvajalci lesenih montažnih stavb. Na sejmu vam bodo na voljo informacije o gradbenih materialih, stavbnem pohištvu, ogrevalnih in hladilnih sistemih, izdelkih za notranjo opremo in urejanje okolice vašega doma ter o njegovem tehničnem varovanju. Izkušeni prodajalci vam lahko koristijo kot dober vir informacij o novih izdelkih in materialih, dobili pa boste tudi odgovore na vprašanja s področja prenove ali sanacije in energetskih izboljšav. Nabor podjetij je širok in na takšnih sejemskih dogodkih boste ponavadi našli širok spekter najboljših proizvajalcev v regiji,  kar ponuja priložnost za spoznavanje njihovih izdelkov.

Ker na sejmih sodelujejo strokovnjaki z raznih področij,  se lahko z njimi pred nakupom tudi posvetujete, poleg tega pa na sejmih pripravljajo različna tematska predavanja, delavnice in strokovna svetovanja, povezana z različnimi vrstami in oblikami gradnje, na katerih lahko dobite številne želene informacije.

Mirijana Bračič, www.slowoodlife.si