Splošna bolnišnica Celje je zaradi preventivnih ukrepov ob pojavu koronavirusa v regiji od danes do preklica prepovedala obiske na vseh oddelkih bolnišnice. Popolna prepoved obiskov velja tudi v UKC Ljubljana in Maribor ter jeseniški bolnišnici.

Z UKC Ljubljana so sporočili, da so do nadaljnjega prepovedani vsi obiski hospitaliziranih bolnikov v UKC Ljubljana. Vstop na Urgentni blok je omejen na eno vstopno točko zgolj za bolnike, ki potrebujejo nujno obravnavo. Obiskovalce prosijo, da ob vstopu upoštevajo navodila zdravstvenega osebja in varnostne službe.

V UKC Ljubljana vzpostavljajo tudi posebno telefonsko številko, na kateri bo mogoče dobiti osnovne informacije o novem virusu. Sprva v dveh improviziranih šotorih, nato pa v kontejnerjih bodo uredili improvizirano ambulanto za odvzeme brisov tistim, ki bi lahko bili okuženi.

Kot je pojasnila Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, pri prepovedi obiskov izjem praktično ni, vključene so tudi intenzivne enote. Na pediatrični kliniki je kot doslej z bolnim otrokom v bolnišnici lahko en zdrav starš.

Zdravniška zbornica za organizacijo vstopnih točk na območnih enotah NIJZ

Vzpostavitev 55 vstopnih točk na primarni ravni v okviru enot nujne medicinske pomoči, kar načrtuje ministrstvo za zdravje, je po mnenju zbornice neustrezno. Prepričani so, da bi organizacija regijskih vstopnih točk na območnih enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), torej zunaj prostorov zdravstvenih domov in enot nujne medicinske pomoči, zagotovila maksimalno preventivno zamejitev širjenja novega koronavirusa.

Na teh vstopnih točkah NIJZ naj aktivno vlogo prevzamejo epidemiologi, vse osebje na vstopnih točkah naj bo dobro opremljeno z zaščitnimi sredstvi, naj se organizira ustrezno in pravilno jemanje brisov, diagnostika in usmerjanje oseb oz. bolnikov glede na anamnezo in rezultat testiranja, predlaga zbornica.

Kot so pojasnili, vsak posameznik po odvzemu brisa na rezultat testa čaka tri ure. »Treba je poskrbeti, da se tisti, ki niso okuženi, ne okužijo med čakanjem na rezultat,« so poudarili.

»Infektologom in vodstvom bolnišnic popolnoma zaupamo«

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik pravi, da je zdravnike zaradi novega koronavirusa strah, ker ni na voljo dovolj zaščitne opreme in tudi ne jasnih navodil, kam z bolniki, ki imajo sum okužbe s tem virusom. »Zadeve so neurejene, ponekod kaotične,« je dejala v današnji izjavi za medije. Po njenih besedah so nekateri zdravniki napovedali, da bodo zaprli vrata zdravstvenih ustanov in vanje spuščali bolnika po bolnika. Prej pa se bodo prepričali, kako vrsto obolenja ima. »Strah ni iracionalen. Bojimo se na podlagi tega, kar je danes znanega o bolezni,« je dejala. Ob tem je pojasnila, da 20 odstotkov okuženih zboli za hudo obliko pljučnice, smrtnost med starejšimi je višja od štirih odstotkov, pljučnica pa lahko prizadene tudi mlajše.

Pri tem novem koronavirusu je po njenih besedah glavna težava v tem, da je populacija še neimuna. Pri gripi je namreč del populacije precepljen, del prekužen, zaradi česar je možnost širitve bistveno manjša. Pri tem virusu pa ni zelo natančnih informacij. Na vprašanje, ali slovenske oblasti ne jemljejo dovolj resno tega problema, pa je dejala: »Moje mnenje je, da jim še manjka, da bi jim lahko popolnoma zaupali.« Pogrešajo predvsem redno obveščanje zdravstvenega osebja, organiziranost na področju nabave opreme, saj oblasti po njenem mnenju ne vedo, kje je kakšna zaščitna oprema in kje je manjka, pogrešajo še odzivnost na konkretne primere. »Mi popolnoma zaupamo infektologom in vodstvom bolnišnic. Mislim, da je sekundarna raven dobro pripravljena in bodo zmogli poskrbeti ob primeru bolnika s koronavirusom. Še vedno nas pa skrbi primarna raven, torej vstopne točke in pomanjkanje navodil ob razpršenem delovanju,« je dejala.