Na Hrvaškem so danes potrdili drugi primer okužbe z novim koronavirusom. Gre za brata dvojčka 26-letnika, ki je bil v torek zabeležen kot prvi primer okužbe v sosednji državi. Hkrati je bilo na Hrvaškem doslej več kot 70 negativnih izidov laboratorijskih preiskav na okužbo z novim virusom.

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu dejal, da je s stanjem glede okužbe z novim koronavirusa na Hrvaškem zadovoljen glede na razsežnost bolezni v Italiji, od koder je virus tudi prišel na Hrvaško. Oba okužena moška sta trenutno na zagrebški infekcijski kliniki.

V Avstriji potrjena dva primera novega koronavirusa

Novi okužbi so v Avstriji potrdili pri 24-letni Italijanki, ki je receptorka v enem od hotelov v Innsbrucku, in njenem prijatelju. Skupno so na okužbo z virusom v hotelu testirali 62 oseb.

Iz avstrijske Koroške ob tem poročajo, da je ponoči v enem od apartmajev v Bad Kleinkirchheimu umrla 56-letna Italijanka iz Furlanije-Julijske krajine, ki je bila tam na počitnicah. Dežurni zdravnik ni izključil možnosti, da bi lahko šlo za okužbo z novim koronavirusom. Stavbo z več apartmaji so zaradi tega zaprli, tam bivajočim pa ukazali, da stavbe ne smejo zapustiti. Pristojne oblasti, tudi italijanske, si sedaj prizadevajo ugotoviti, s kom vse je imela 56-letnica pred smrtjo stike.

V Evropi še ni razloga za preplah

Koronavirus skrbi Evropo, a še ni razloga za preplah, je danes v Rimu poudarila evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides. Kot je še dejala po srečanju z italijanskim ministrom za zdravje Robertom Speranzo, bi vse evropske države kljub temu morale pripraviti načrte za morebitno pandemijo in z njimi seznaniti Bruselj.

»Evropska unija je še vedno v fazi, ko je virus mogoče zajeziti,« je izpostavila komisarka po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. Kot je dejala, je še vedno v ospredju zaščita pred širjenjem bolezni. A razmere se lahko zelo hitro spremenijo, kar se je pokazalo tudi v Italiji, je opozorila.

"Pozorni moramo biti tudi na napačne informacije in lažne novice ter na sovraštvo do tujcev, ki zavajajo državljane in postavljajo pod vprašaj delo oblasti," je še dejala komisarka.

Več deset ljudi, ki so zapustili Diamond Princess, ima znake okužbe z novim koronavirusom

Več deset ljudi, ki so jim dovolili odhod z ladje za križarjenje Diamond Princess ob japonski obali, kaže simptome okužbe z novim koronavirusom, je danes sporočil japonski minister za zdravje Kacunobu Kato. Na Japonskem so medtem danes zabeležili novo, šesto smrtno žrtev bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus.