Sežig krnja, kot je ime lutki, ki je »kriva za vse«, je del ljudskega pustovanja, ki simbolizira zmago pomladi nad težavnim življenjem v zimskem času. V tem kontekstu pa so imeli med sicer blago zimo v Imotskem v osrednji Dalmaciji, enem najbolj konservativnih območij na Hrvaškem, očitno največ težav s pridobljenimi pravicami istospolnih parov.

Znano je, da pustovanje na Hrvaškem ne priznava nobene politične korektnosti, ko gre za javne osebnosti. Toda organizatorji nedeljskega pustnega rajanja v Imotskem so šli še korak dlje in si med karnevalom privoščili omalovaževanje spolnih manjšin. Pod pustnimi maskami so na precej sovražen in nestrpen način izražali svoja stališča do homoseksualnih parov in njihove pravice do rejništva otrok. S tem so se odzvali na nedavno odločitev ustavnega sodišča, da morajo centri za socialno delo istospolnim parom omogočiti pravico do rejništva otrok, če izpolnjujejo vse pogoje, kot je to bilo v primeru zagrebškega para Iva Šegota in Mladena Kožića, ki sta primer pripeljala do ustavnega sodišča. Potem pa so sežgali lutko istospolnega para, ki se poljublja in v rokah drži otroka, čigar obraz je prekrivala fotografija poslanca SDP Nenada Stazića, ki brani pravice istospolno usmerjenih. Stazić je tudi eden najbolj glasnih poslancev proti zgodovinskemu revizionizmu in povzdigovanju ustaštva. Na čelo so mu narisali peterokrako zvezdo.

Politično razdeljeni odzivi

Premier Andrej Plenković je v odzivu na dogodek v Imotskem dejal, da s tem nima nobenih težav, ker da so med pustovanjem že velikokrat sežgali lutko z njegovo podobo. Obenem pa je ocenil, da pustna sporočila proti kateri koli manjšini niso ne duhovita ne zabavna.

Predsednik države Zoran Milanović je zapisal, da »je simboličen sežig lutke istospolnih partnerjev z otrokom v Imotskem žalosten, nehuman in povsem nesprejemljiv dogodek«. V podobnem tonu so se odzvale hrvaške levosredinske in sredinske parlamentarne stranke. SDP in Državljanska liberalna zveza (Glas) sta napovedali kazensko ovadbo proti organizatorjem karnevala zaradi sovražnega govora in spodbujanja nasilja. Enako je napovedalo Združenje za pravice istospolno usmerjenih Mavrične družine, ki se lani na koncu ni odločilo za ovadbo, ko so med karnevalom v Kaštelih pri Splitu sežgali slikanico Moja mavrična družina, ki govori o življenju otrok v istospolnih družinah.

Organizator pustovanja v Imotskem Milivoj Đuka je na kritike odvrnil, da gre za konservativno okolje, kjer se držijo tradicije, in da so naredili to, kar je bilo edino pravilno. V hrvaških medijih se je zatem pojavila fotografija s Đukovega facebooka, na kateri ponosno pozira v dresu nogometnega kluba Hajduk, naslonjen na steno s kljukastim križem.

Na skrajni hrvaški desnici podpirajo potezo Đuke in njegovih prijateljev in trdijo, da je šlo na pustovanju za umetniško svobodo. Nekateri so ob opravičevanju dejanja obsodili »levi liberalni totalitarizem«, ki da poskuša vplivati na »tradicijo, kulturo in dediščino hrvaškega naroda«, kot je denimo ocenil poslanec skrajne desničarske stranke Hrast Hrvoje Zekanović. Po njegovem mnenju ne gre za napad na spolno manjšino, temveč za »izpostavljanje problema rejništva otrok v istospolnih družinah«.

Kandidat za predsednika HDZ na prihajajočih strankarskih volitvah in nekdanji zunanji minister Miro Kovač pa je ocenil, da gre pri obsodbah pustnega sežiga v Imotskem za »mentalni komunizem«. Plenkovića je pozval, da »v interesu stranke« umakne svojo kandidaturo za predsednika HDZ, tudi zaradi izjav o pustovanju v Imotskem, ki po njegovem niso v skladu z mnenjem večine članov in simpatizerjev HDZ.