Z derbijem med Realom Madrid in Manchestrom Cityjem ter obračunom med Lyonom in Juventusom se bo drevi zaključil prvi del osmine finala nogometne lige prvakov.

Prvo srečanje Zidana in Guardiole

Za Real Madrid bodo prihodnji dnevi eni najpomembnejših v letošnji sezoni, saj ga po porazu proti Levanteju pod reflektorji Santiaga Bernabeua čakata kar dva derbija. Prvi že nocoj, ko se bo v ligi prvakov pomeril z Manchestrom Cityjem, v nedeljo pa bo v španskem prvenstvu gostili še Barcelono. Pri kraljevem klubu so se v podobnem položaju znašli pred skoraj natanko enim letom, ko so se v le tednu dni poslovili od španskega pokala in lige prvakov, povrhu pa izgubili še prvenstveni derbi s Katalonci. Neuspehi so tedaj s klopi odnesli Santiaga Solarija in utrli pot vnovični vrnitvi Zinedina Zidana, ki si napak svojega predhodnika ne sme privoščiti.

Ko beseda nanese na izločine boje lige prvakov, francoskemu trenerju Zidanu nikakor ni para. Doslej je dobil vseh devet, med drugim tudi proti Manchestru Cityju, ki ga je izločil v polfinalu pred štirimi leti. Otočani po že izgubljenem boju za naslov angleškega prvaka in dveletni prepovedi nastopanja v evropskih tekmovanjih vse adute polagajo prav v ligo prvakov. »Tekmi osmine finala bosta pravi preizkus za nas. Real Madrid je kralj tega tekmovanja. Če želimo osvojiti ligo prvakov, moramo premagati Real, Barcelono, Bayern München. Vse velike klube. Poskusili bomo, in če nam uspe, bomo zelo veseli. Če ne, je tu naslednja sezona. No, morda ne ravno naslednja,« razmišlja strateg Manchestera Cityja Pep Guardiola, za katerega bo današnji obračun sploh prvi, v katerem se bo v vlogi trenerja zoperstavil Zinedinu Zidanu.

Kako pomembna je za Angleže v letošnji sezoni liga prvakov, nemara še najbolj nazorno kaže izjava njihovega vezista Kevina de Bruyneja, ki je pred dvobojem s trinajstkratnimi evropskimi prvaki dejal: »Če ne osvojimo lige prvakov, bodo na nas vsi gledali kot na poražence. Dejstvo je, da v Evropi nismo osvojili še ničesar, zato v Madrid odhajamo po zmago.«

Verjetni postavi – Real Madrid: Courtois, Mendy, Ramos, Varane, Carvajal, Kroos, Casemiro, Valverde, Isco, Benzema Bale, Manchester City: Ederson, Mendy, Laporte, Fernandinho, Walker, D. Silva, Rodrigo, De Bruyne, B. Silva, Agüero, Sterling. Naš namig: 0.

Lyon s težavami doma

Drevišnja tekma med Lyonom in Juventusom bo že peta medsebojna v zadnjih šestih letih. Stara dama je bila boljša na kar treh, med drugim je zmago slavila tudi na obeh gostovanjih. Torinsko moštvo v zadnjem obdobju igra pod pričakovanji, zato se je na tnalu znašel trener Maurizio Sarri. Kljub temu Italijani v Francijo odhajajo v vlogi izrazitega favorita za zmago, kjer bodo lovili šesto zaporedno zmago v ligi prvakov. »Res je, smo favoriti, a tekme se dobivajo na igrišču,« ostaja previden branilec Juventusa Leonardo Bonucci. V vrstah Lyona upajo na prekinitev črnega niza pred domačimi gledalci, kjer so v letošnjem prvenstvu na 12 tekmah zmagali le štirikrat.

Verjetni postavi – Lyon: Lopes, Denayer, Marcelo, Marcal, Dubois, Tousart, Aouar, Cornet, Toko Ekambi, Dembele, Terrier, Juventus Torino: Szczesny, Danilo, Bonucci, De Ligt, Alex Sandro, Ramsey, Pjanić, Bentancur, Cuadrado, Ronaldo, Dybala. Naš namig: 2.