Novi koronavirus v Italiji se širi proti jugu države - danes so primer okužbe potrdili v Palermu in Liguriji, dva v Firencah. Skupno so tako primere okužb v Italiji doslej potrdili v devetih od 20 dežel.

Prvi primer okužbe z novim koronavirusom so danes potrdili tudi na Hrvaškem in v Švici, dva primera v Avstriji na avstrijskem Tirolskem. V Španiji, kjer je okuženih pet ljudi, pa so potrdili prvi primer v celinskem delu države. Po navedbah španskih zdravstvenih oblasti so virus sars-cov-2 potrdili pri ženski v Barceloni, ki se je pred kratkim vrnila iz severne Italije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Meje ostajajo odprte

Italija in njene sosednje države so se na današnjem sestanku zdravstvenih ministrov v Rimu o ukrepih za zajezitev širjenja novega koronavirusa dogovorile, da ne bodo zaprle svojih meja. To bi bil po njihovem mnenju nesorazmeren in neučinkovit ukrep.

Ministri, med njimi slovenski minister za zdravje Aleš Šabeder, ki opravlja tekoče posle, so v skupni izjavi pohvalili prizadevanja Italije ob izbruhu novega koronavirusa na severu države za zaščito italijanskih in evropskih državljanov.

Zavzeli so se tudi za izmenjavo zdravstvenih in epidemioloških informacij kot tudi informacij o ukrepih, sprejetih za soočenje z okužbami.

V skupni izjavi nasprotujejo vnaprejšnjemu odpovedovanju večjih dogodkov, temveč se zavzemajo, da se ustrezne ukrepe sprejema od primera do primera.