Devetnajstletni Alexander Brecelj je danes s pomočjo prevajalke za švedski jezik sodnici novogoriškega okrožnega sodišča priznal, da je septembra lani pred ajdovskim hotelom z nožem poskušal ubiti francoskega turista, pred tem pa zagrešil še pet velikih tatvin in poškodoval tujo lastnino. Povedal ji je, da se je za priznanje odločil že davno, ko so ga policisti soočili z zbranimi informacijami, in da ga v priznanje ni nihče silil. A njegovi nadaljnji odgovori, da se prav nobenega od očitanih treh kaznivih dejanj niti malo ne spominja, sodnice niso prepričali, da bi njegovo priznanje sprejela.

»Vse kaže, da sem bil jaz«

Na vprašanje, kako to, da priznava, če se ničesar ne spominja, je odgovoril, da je proti njemu veliko dokazov in da vsi kažejo, da je poskus uboja, velike tatvine in poškodovanje tuje lastnine res zagrešil on. »Kako pa naj se spomnim, če sem bil pod vplivom drog in alkohola,« je dejal. Sodnica Andrejka Luznik ni bila povsem enakega mnenja in ker meni, da na podlagi doslej zbranega dokaznega gradiva vsaj očitek o naklepnem poskusu uboja ni povsem podprt z dokazi, bodo predobravnavni narok ponovili. Primer bo zaradi tožilkine zahteve po izločitvi sodnice v roke dobil drug sodnik. Ta se bo glede priznanja krivde odločil po svoji presoji.

Brecelj je mladost preživel na Švedskem, od tam pa se je konec lanske pomladi oziroma štiri mesece pred domnevnim napadom vrnil v Ajdovščino in neprijavljen bival v stanovanju svojih ajdovskih sorodnikov. Pred sodiščem se zagovarja, ker naj bi sredi lanskega septembra napadel nič hudega slutečega francoskega turista, ki je zvečer s partnerico prispel pred hotel v Ajdovščini. Ko je Francoz iz prtljažnika jemal prtljago, naj bi mladenič nedaleč stran od njega začel kričati, nato pa se pognal nadenj in ga z nožem porezal po vratu. Ob krikih Francozove partnerice, ki so pritegnili osebje iz hotela, je napadalec peš pobegnil v neznano, napadeni pa na koncu ni utrpel hujših posledic.

Iskali napadalca, našli še roparja

Napadalca so policisti s pomočjo prič, posnetkov nadzornih kamer in drugih preiskovalnih ukrepov izsledili že naslednji dan. Pri tem pa so presenečeno ugotovili, da niso prijeli le osumljenega napadalca, temveč tudi roparja, ki naj bi v zadnjem času na Ajdovskem storil vsaj pet velikih tatvin. V hišni preiskavi so policisti našli tako nož, s katerim je najverjetneje porezal francoskega turista, kot predmete, povezane s prejšnjimi roparskimi pohodi. Policisti so ugotovili, da naj bi po vlomih v gostinske lokale na območju Ajdovščine iz njih odnašal predvsem gotovino, cigarete in alkoholne pijače v vrednosti več tisoč evrov, gostincem pa s tem povzročil še od 5000 do 10.000 evrov materialne škode.

Devetnajstletnika slovenski policisti do prijetja še niso obravnavali, so pa od švedskih kolegov, kjer je do lani živel, dobili sporočilo, da je že bil obravnavan zaradi različnih kršitev s področja prepovedanih drog in nasilja.