Sarkisjan je bil predsednik Armenije v letih 2008-2018. Po izteku drugega mandata je želel ostati na oblasti kot premier. Po le nekaj dneh na položaju je odstopil, saj so se Armenci temu uprli.

Pred sodiščem v Erevanu se je ob začetku sojenja zbralo nekaj deset Sarkisjanovih privržencev. »Upam, da v Armeniji še obstajajo sodniki, za katere je pravica nad vsem,« je dejal 65-letni nekdanji predsednik.

Sarkisjan se je po odstopu za nekaj mesecev potuhnil, lani pa se je znova začel pojavljati v javnosti in ostro kritizirati Nikola Pašinjana, ki ga je nasledil na premierskem položaju.

Sarkisjan je bil decembra lani obtožen, da je sodeloval v zaroti, ki je bogatela na račun države. Sodnik mu je prepovedal potovanja v tujino, če bo obsojen, pa mu grozi do osem let zapora.

Tožilstvo trdi, da je Sarkisjan leta 2013 pomagal organizirati zaroto, v kateri je zasebno podjetje dobavljalo dizelsko gorivo vladnemu programu za podporo kmetijstvu po namerno napihnjenih cenah. Presežek v višini 489 milijonov dramov (946.000 evrov) so v žepe pospravili uradniki in poslovneži, vpleteni v zaroto. V obtožnici ni neposredno navedeno, ali se je pri tem osebno okoristil tudi Sarkisjan.

Sarkisjan in njegova Republikanska stranka sta obsodila obtožbe, ki da so izmišljene in namenjene utišanju političnih nasprotnikov. Po njunem mnenju gre za nevaren razvoj, ki ogroža demokracijo.

Stranka je v današnjem sporočilu za javnost obsodila politično motiviran proces in napade državnega propagandnega aparata na Sarkisjana.