Novico o Mubarakovi smrti je sporočil njegov svak, general Munir Tabet, ki je dodal, da bo pogreb organiziral urad egiptovskega predsednika. Umrl je v vojaški bolnišnici v Kairu, kjer je preživel zadnja leta življenja. Januarja je tam prestal tudi operacijo.

Predsednik Egipta je Mubarak postal leta 1981. Doma je vodil boj proti islamistom in opozicijski Muslimanski bratovščini. Od 90. letih minulega stoletja se je moral spopadati tudi z napadi skrajnežev na turiste. Njegov režim je bil tarča kritik zaradi korupcije in gospodarskega zatona Egipta.

Njegovo avtoritarno vodenje, korupcija in slabe gospodarske razmere so leta 2011 na ulice pognale številne ljudi, predvsem mlade. To je privedlo do njegovega padca.

Urad egiptovskega predsednika je ob smrti izrazil sožalje njegovi družini. Označili so ga za »enega od voditeljev in herojev« vojne proti Izraelu leta 1973, ko je Mubarak vodil egiptovske letalske sile.

Obžalovanje ob smrti nekdanjega predsednika Egipta je izrazil tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu. »Moj prijatelj, predsednik Mubarak je bil voditelj, ki je svoj narod vodil v mir in varnost in mir z Izraelom,« je sporočil Netanjahu.

Tudi palestinski predsednik Mahmud Abas je z žalostjo sprejel Mubarakovo smrt, ki je po njegovih besedah »podpiral palestinsko ljudstvo pri doseganju svobode in neodvisnosti«.