»V okoljevarstvenem dovoljenju imamo vključeno šifro tega odpadka,« so na vprašanja STA o možnosti sosežiga slovenskega komunalnega blata v Salonitu Anhovo povedali v tem podjetju. »V preteklosti smo že uporabljali majhen delež, okrog en odstotek, osušenega mulja iz čistilnih naprav za sosežig, in sicer nam ga je skoraj v celoti dobavljala Voka Ljubljana,« so navedli.

Ves mulj, ki so ga uporabljali v Salonitu, je bil iz Slovenije. »Naša osnovna zahteva je bila, da je mulj ustrezne kakovosti in primerno osušen,« so dodali.

Komunalno blato je sicer, kot so povedali v družbi, za sosežig v cementarni precej manj primerno kot ostala alternativna goriva. »Ima namreč nizko kurilno vrednost in velik delež vode. V neposušeni obliki ga je praktično nemogoče uporabljati,« so izpostavili. Osušen mulj iz čistilnih naprav so zato prenehali uporabljati leta 2017 in tudi trenutno nimajo dogovorjenih dobav.

Morebitni sosežig komunalnega blata v Salonitu sicer ne bi povečal izpustov glede na tiste, ki jih ustvarijo fosilna goriva. »Pretežni del emisij v cementarni namreč izhaja iz uporabe surovine za cement,« so pojasnili. Je pa blato za uporabo v proizvodnem procesu zahtevno.

»V obsegu, kot smo ga že uporabljali, bi ga bilo mogoče uporabiti tudi v prihodnje (do en oz. dva odstotka v energetski vrednosti), v primeru večje uporabe pa bi bile potrebne dodatne investicije,« so zapisali. »Vsekakor pa je uporaba najprej stvar strokovne in tehnične rešitve,« so še dodali.

Minister za okolje in prostor Simon Zajc je prejšnji teden na novinarski konferenci povedal, da bo po oceni ministrstva po zaprtju madžarske meje letos ostalo problematičnega od 30.000 do 40.000 ton slovenskega komunalnega blata. A se že kažejo rešitve, ki naj bi zadostovale za rešitev te situacije, je dejal.

»Nekateri, ki se ukvarjajo z blatom, so pokazali izredno aktivnost. Mi jih seveda podpiramo - tako s tem, da so naši organi zelo odzivni, kot tudi s svetovanjem," je pojasnil. "Verjamem, da bo tudi z našo pomočjo rešitev za letos jasna.« Za naprej pa bo tudi v tem primeru pomembno, da se nehamo zanašati na tujino, se je Zajc zavzel za postavitev objektov za termično obdelavo v Sloveniji.