Do najhujših spopadov med policijo in protestniki je prišlo v pristanišču Mesta na Hiosu, kjer so skušali prebivalci blokirati pristanišče in ceste do gradbišč, poročajo tuje tiskovne agencije. Policija je s solzivcem razgnala protestnike, tako da so lahko trajekti z gradbenimi stroji pristali v pristanišču. Do spopadov med policijo in protestniki je prišlo tudi na Lezbosu.

»Stroji in delavci so prišli na lokacije, kjer se bo začela gradnja,« je danes povedal tiskovni predstavnik grške vlade Stelios Pecas. »Lokalne skupnosti pozivamo, naj razumejo, da bo gradnja zaprtih centrov koristila državi in njim,« je še povedal.

Lokalne oblasti in prebivalci že več tednov na protestih izražajo nasprotovanje novim migrantskim centrom, ki jih nameravajo zgraditi na Lezbosu, Hiosu in Samosu. Konservativni premier Kiriakos Micotakis kljub temu vztraja, da bodo centre zgradili. »Dela se bodo začela takoj in bodo tudi končana. Ni vrnitve,« je poudaril v nedeljo.

Nova konservativna vlada, ki je oblast prevzela julija lani, je napovedala, da bo dosedanje centre na omenjenih otokih zaprla še letos, novi pa naj bi bili operativni do sredine leta.

V begunskih centrih na Lezbosu, Hiosu, Samosu, Lerosu in Kosu je trenutno več kot 38.000 ljudi, prostora pa je uradno zgolj za 6200 beguncev in migrantov.