Izgredi so izbruhnili ravno v času, ko se v prestolnici na svojem prvem obisku v Indiji mudi ameriški predsednik Donald Trump, ki se bo danes znova srečal s premierjem Narendro Modijem.

Da bi omejili izgrede, so sicer postavili vozila med podpornike in nasprotnike zakona. Kljub okrepljeni prisotnosti policije pa so protestniki metali kamenje. V izgredih je bilo ubitih šest civilistov in policist, na zdravljenje v bolnišnico so prepeljali najmanj 35 ljudi, a domnevajo, da je ranjenih več kot 100 ljudi.

Protesti so se sicer začeli že v nedeljo na območjih mesta, kjer živijo večinoma muslimani. V ponedeljek pa so izbruhnili prvi izgredi, ko je policija med drugim posredovala s solzivcem.

Sporni zakon predvideva poenostavljen postopek za pridobitev državljanstva za nemuslimanske priseljence iz sosednjih, večinsko muslimanskih držav - Afganistana, Bangladeša in Pakistana. Kritiki menijo, da zakon ni v skladu z indijsko sekularno ustavo in da želi z njim indijski premier Narendra Modi marginalizirati 200 milijonov indijskih muslimanov, ki predstavljajo 14 odstotkov prebivalstva. Modi te očitke zanika.