Cena zlata je pridobila okoli dva odstotka, zlato se je v času pisanja trgovalo na ravni 1670 dolarjev na unčo. Ceno so včeraj krepko izgubili tudi energenti. Cene nafte so padle za več kot štiri odstotke, cene naravnega plina pa za več kot tri. Medtem je Mednarodni denarni sklad (IMF) opozoril, da bo epidemija covid-19 svetovno gospodarsko rast za 2020 najverjetneje znižala za 0,1 odstotka, rast kitajskega BDP pa naj bi zaradi covid-19 letos upadla na 5,6 odstotka. Zaradi covid-19 zdaj narašča možnost, da bo Ameriška centralna banka (FED) v kratkem, morda že v marcu, znižala temeljno obrestno mero, kar bi seveda ugodno učinkovalo na delniške trge.

Na ameriških trgih se sicer postopoma poslavljamo od letošnje prve sezone objav četrtletnih poslovnih izidov. Zdaj je že 440 od 500 podjetij, zajetih v indeksu S&P 500, objavilo poslovne izide za lanski četrti kvartal. V agregatu se je raven prihodkov podjetij v medletni primerjavi povišala za 3,6 odstotka, raven dobička pa za 1,1 odstotka. To pa pomeni, da ob morebitnem prihajajočem povišanju likvidnosti s strani FED lahko v prihodnje pričakujemo pozitivne cenovne pritiske na delniške tečaje v ZDA. Podatki sicer kažejo, da je trg dela v ZDA še vedno močan in da gospodarska aktivnost zmerno raste. Ne nazadnje je gospodarska rast v ZDA v lanskem četrtem kvartalu znašala 2,1 odstotka, kar je bilo bolje od pričakovanj, medtem ko je stopnja brezposelnosti ostala nizka.

V Evropi in na nemških tleh je nekoliko drugače kot v ZDA. Zaradi negativnih učinkov, ki jih bo morda še povzročil covid-19 se je sentiment med nemškimi investitorji v februarju poslabšal in bil pod pričakovanji. A že pred izbruhom covid-19 smo bili priča krčenju nemške industrijske proizvodnje. Ta se je decembra 2019 skrčila za 3,5 odstotka, medtem ko se je prvotno pričakovalo 0,2-odstotno znižanje. Decembrsko krčenje sicer predstavlja največji upad industrijske aktivnosti v Nemčiji po januarju 2009. Poleg tega pa sodeč po pridelovalnih PMI-kazalnikih za Nemčijo lahko ugotovimo, da se nemška industrijska proizvodnja krči že 14 mesecev zapored. Drži, da je jakost negativnih učinkov covid-19 na globalne denarne tokove trenutno nemogoče oceniti. Kljub temu pa covid-19 za zdaj zvišuje verjetnost, da bo tudi Evropska centralna banka počasi še dodatno povišala likvidnost v območju evra s tem, da bo znižala ključno obrestno mero in povišala program odkupa obveznic.