»Razmere moramo jemati resno, a ne smemo podleči paniki ali dezinformacijam,« je po širjenju koronavirusa v Italiji danes rotila evropska komisarka za zdravstvo Stella Kiriakides. Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) nevarnost zaradi koronavirusa v Evropi še vedno ocenjuje kot nizko do zmerno. Oceno tveganja, da bi se virus lahko pojavil na podobno zgoščenih območjih kot v Italiji, pa so v centru opredelili kot zmerno do visoko.

Več denarja za raziskave cepiva

Za boj proti koronavirusu je evropska komisija danes namenila še 230 milijonov evrov. Od tega jih bo Svetovni zdravstveni organizaciji nakazala 115 milijonov, 100 milijonov bodo namenili za raziskave in razvoj cepiva proti koronavirusu, 15 milijonov bodo namenili partnerskim državam za krepitev njihove pripravljenosti na virus, 3 milijone pa bodo porabili za nakup zaščitne opreme za Kitajsko ter repatriacije evropskih državljanov. Cilj EU je zajeziti širjenje koronavirusa na svetovni ravni.

Potem ko se je koronavirus razširil v Italijo in so tamkajšnje oblasti sprejele ostre ukrepe za zajezitev virusa, so se v nekaterih evropskih državah pojavila razmišljanja, ali bi bilo treba zapreti notranje schengenske meje. Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je opozoril, da je odločitev o morebitnem začasnem zaprtju notranjih schengenskih meja v pristojnosti držav. »Ukrepi držav bi morali temeljiti na verodostojnih ocenah tveganj, znanstvenih dognanjih, prav tako pa bi ukrepi morali biti sorazmerni.«

Sosede ne bodo zaprle meja z Italijo

Kot kaže, italijanske sosede za zdaj ne bodo zaprle svojih meja z Italijo. Takšnih ukrepov ta čas ne zagovarja niti WHO, saj opozarjajo, da ima virus inkubacijsko dobo 14 dni, kar pomeni, da obolelih na mejah niti ne bi mogli identificirati.

Avstrijska vlada svoje državljane miri pred paniko, potem ko je v nedeljo na mejnem prehodu Brenner začasno ustavila vlak iz Italije, saj naj bi dva potnika kašljala in imela vročino. Toda potnika sta izstopila že v Veroni, kjer so kasnejša testiranja pokazala, da nista okužena. Vlaki med državama ponovno normalno vozijo. Vseh 189 ljudi, ki so jih testirali na koronavirus, ni bilo okuženih. Avstrijska vlada bo okrepila informacijsko kampanjo, v petek pa se bo na seji sestal tudi njihov svet za nacionalno varnost. »Čez Avstrijo ne moremo postaviti steklene kupole,« je dejal zdravstveni minister Rudolph Anschober. Tudi gospodarska ministrica Margarete Schramböck je zagotovila, da zaprtje avstrijske meje z Italijo ta čas ni predmet razprave v vladi.

Zaprtje meje z Italijo je sicer izključil tudi francoski minister za promet Jean-Baptiste Djebbari. Po njegovi oceni zaprtje meje ni potrebno in tudi ne bi bilo smiselno, saj širjenja virusa ni mogoče zaustaviti na državnih mejah. »Razmere v Italiji pozorno spremljamo,« pa je dodal francoski zdravstveni minister Olivier Véran. Posebnih ukrepov niso sprejeli niti v Švici.

Grčija se je sicer danes odločila, da bo potnike na trajektih med Italijo in Grčijo obveščala o preventivnih ukrepih proti virusu, zato da bi čim hitreje lahko izolirali morebitne sumljive primere. Prav tako so oblasti sicer prepovedale vse šolske ekskurzije v Italijo.