Komaj je zmagal, že mu pravijo najlepši glas Hrvaške. To je Vinko Ćemeraš, ki je konec tega tedna s svojim nastopom prepričal 41,8 odstotka gledalcev hrvaške nacionalne televizije, ki so oddali svoj glas, potem ko se je iztekla zadnja epizoda tretje sezone licenčnega glasbenega šova The Voice. The Voice Hrvaška je bil zadnjih nekaj mesecev najpopularnejša zabavna oddaja na hrvaških televizijah, tisti, ki so jo spremljali, pa niso mogli prehvaliti letošnjih tekmovalcev in njihovih glasbenih talentov.

Jokal je Gobac, jokala je Hrvaška

Ćemeraš je bil eden od favoritov vso sezono. Za zadnjo oddajo je 25-letnik iz Hercegovine pripravil tri izvedbe. Najprej je zapel Pyro skupine Kings of Leon, potem Pinokio zasedbe Psihomodo Pop, nazadnje pa Pelin i med Dina Dvornika, s katerim si je zagotovil zmago in spravil v jok Hrvaško. Zajokal je celo frontman skupine Psihomodo Pop Davor Gobac, dober prijatelj umrlega Dina Dvornika in Ćemerašev mentor, ki ni mogel prehvaliti svojega učenca.

»Neverjetno toplo mi je pri srcu, ker je Vinko na koncu odpel prav to pesem. Vinko je umirjen in prijeten fant, ta Dinova pesem pa je vse to nekako zaokrožila,« je po njegovem nastopu povedal Davor Gobac, ki se je objokan tolažil v objemu Massima, še enega mentorja in člana žirije (poleg pevke Vanne in Ivana Dečka). Gobac je Vinku, s katerim zapela sta Pinokia, pesem Psihomodo Popa z albuma Sexy Magazin, svetoval, naj ostane miren in tak, kot je, Vinko pa je dal vse od sebe, kot je to počel vse življenje.

Zlati otrok, ki je za vse sam

Njegova biografija se bere kot biografija popolnega fanta, polni pohval pa so tudi njegovi sorodniki. Sam si je plačal študij informacijskih znanosti v Mostarju, zraven pa skrbel za družinsko hišo in živali v Čapljini, ker starši, potem ko so nekaj časa delali v Ameriki, zdaj živijo v Nemčiji, brata pa na Irskem in v Dubrovniku. Da je imel dovolj denarja za vse to, je poleti delal kot natakar na Čiovu, ko mu je poleg dela in študija ostalo še kaj časa, pa je vzel v roke kitaro, ki se jo je naučil igrati sam.

»Vinko je zlati otrok. Sam sebi je plačal študij, poleti je bil natakar na Čiovu, zaslužen denar pa je vložil v izobraževanje. Nikoli ni bil breme za nikogar. Dober je in nikoli ni prosil niti za kuno, čeprav ni tako, da mu ne bi dali denarja. Preprosto ni takšen,« je za Jutarnji list povedala njegova teta, ki ga je s starši spodbujala v studiu, oče in mama, pa sta polna ponosa obljubila, da bodo po treh ločenih božičih naslednjega končno preživeli skupaj.

Vinko pa bo pel in igral dalje. To je doslej počel na ulici, po klubih in na festivalih, izvaja pa tako avtorske skladbe kot pesmi svojih vzornikov, skupin Pearl Jam in Oasis ter domačega Urbana. Z glasbo se je začel ukvarjati že pri 15 letih, pesmi, za katere piše tako tekste kot melodije ter jih zraven še aranžira, pa ustvarja v angleščini, ker mu tako veliko lepše zvenijo. Sam pravi, da mu gre najbolje interpretiranje čustev, mediji pa niso mogli niti mimo njegove oprave, baretke in očal, in to ne sončnih, kot jih običajno nosijo rokerji.