Najdišče je zapolnjena kraška votlina, ki se razteza na nekaj kvadratnih metrih površine in ni globlja od 10 metrov. Trenutno so na površju najdišča tri večje kosti: fragment kompleksne kosti, krajše od 35 centimetrov ter fragmenta dolge kosti in ploščate kosti. Poleg njih je v izkopanem sedimentu v okolici prisotnih še več manjših, centimetrskih fragmentov.

Kosti so krhke in preperele, vendar razmeroma dobro ohranjene. Po analogiji s podobnimi najdbami na Krasu strokovnjaki iz ZRC SAZU sklepajo, da gre za ostanke 120.000 let starega nosoroga, so pojasnili v 2TDK.

Gradnja cest za dostopanje do trase drugega tira v skupni dolžini približno 21 kilometrov se je začela marca lani. Gre za skupaj 23 dostopnih cest, ki naj bi bile končane do konca letošnjega julija. Kosti nosoroga so odkrili pri odkopavanju tal na dostopni cesti pri portalu prvega predora.

Še v prvi polovici leta naj bi se začela gradnja objektov za prečkanje doline Glinščice, do konca leta pa si želijo pristojni skleniti tudi pogodbo za glavna dela na projektu, ki naj bi bil po načrtih končan leta 2015.

Generalni direktor 2TDK Dušan Zorko je za današnje Primorske novice povedal, da so na dveh razpisih za glavna dela prejeli skupaj 29 prijav, ki jih trenutno pregledujejo ter pozivajo prijavitelje za morebitne dodatne podatke. Pričakuje, da bodo do izbora dveh glavnih izvajalcev prišli v septembru ali oktobru ter ju uvedli v delo.