Zaradi peščenega viharja so že v soboto poročali o motnjah v letalskem prometu, kar je botrovalo zamudam in odpovedim. V nedeljo zjutraj so se sicer razmere do neke mere umirile, da so opravili nekaj poletov, a je španska letalska agencija AENA kasneje zaprla vseh osem letališč na otokih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi ukrepa so v nedeljo preložili več kot 800 letov, ki so lahko leteli ponoči ter s tem sprostili zastoj. Danes so letališča spet odprli, a so še vedno težave. »Izboljšanje vremena ponoči je omogočilo, da se obnovi letalski promet na vseh letališčih na Kanarskih otokih,« je danes tvitnilo špansko ministrstvo za promet.

O težavah zaradi vetra in slabe vidljivosti poročajo tudi v cestnem prometu. Zaradi viharja so danes ostale zaprte šole, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Obenem so na otoku Tenerife izbruhnili gozdni požari, zaradi česar so v nedeljo evakuirali okoli 1000 domačinov in turistov, ki pa so se danes lahko vrnili domov in v hotele.

Peščeni vihar je tokrat sovpadal z začetkom karnevala na otokih, ki vsako leto pritegne številne turiste. Za vremenski fenomen, ki mu domačini pravijo calima, je značilen močan veter, ki s seboj na otoke prinese rdeč saharski pesek. Običajno je takrat oslabljena vidljivost.