Jankovićeva stečajna upraviteljica Sara Pušenjak Petek pričakuje nezavezujoče ponudbe za polovični delež Electe Holdinga najpozneje do 30. aprila, je razvidno iz današnje objave na Ajpesu. Na podlagi ponudb se bo nato odločila o pogojih prodaje družbe, katere druga polovica je v lasti mlajšega sina ljubljanskega župana, Jureta Jankovića.

Okrožno sodišče v Ljubljani je osebni stečaj Damijana Jankovića oklicalo 23. aprila 2018, stečajna upraviteljica pa je upnikom priznala za 5,5 milijona evrov terjatev. Največ je dolžan družbi za upravljanje TCK (2,3 milijona evrov), Družbi za upravljanje terjatev bank (1,4 milijona evrov) ter Heta Asset Resolution (1,2 milijona evrov).

Damijan Janković, ki je stalno prijavljen v Savudriji na Hrvaškem, ima poleg polovičnega deleža družbe Electa Holding v lasti le še prav tako polovična deleža dveh zemljišč na Rudniku, ki ju je stečajna upraviteljica že večkrat poskusila prodati na dražbi.

Electa Holding je krovna družba skupine, v kateri sta še Electa Inženiring in Electa Naložbe, ki sta obe v postopku poenostavljene prisilne poravnave.

Okrožno sodišče je konec avgusta lani potrdilo tudi poenostavljeno prisilno poravnavo nad družbo Electa Holding, vendar je skupni odpis dolgov vseh treh družb v višini okoli 29 milijonov evrov sprožil buren odziv javnosti in politike. Damijan Janković je nato predlog za začetek postopka poenostavljene prisilne poravnave nad družbo Electa Holding umaknil.

To je storil konec novembra lani, potem ko je Višje sodišče v Ljubljani na predlog države razveljavilo potrditev poenostavljene prisilne poravnave in odločilo, da mora prvostopenjsko sodišče o tem odločati znova. Ob tem je zagotovil, da bo solventnost družbe zagotovil z drugimi ukrepi.

Sodišče je postopek odpusta njegovih obveznosti začelo februarja lani, končal pa se bo 13. februarja 2023. Medtem pa Damijan Janković po navedbah portala Necenzurirano še vedno živi na veliki nogi. Stanuje v 215 kvadratnih metrov velikem stanovanju v elitnem bloku v Trnovem v Ljubljani, vozi pa se v avtomobilu visokega cenovnega razreda, je pred kratkim poročal portal, ki napoveduje, da bodo upniki v vsakem primeru ostali bolj ali manj praznih rok.