Zagorelo je v obratu podjetja Surovina, kjer so danes pojasnili, da požar ni povzročil večje škode. Po njihovih navedbah je gorelo v hali z nenevarnimi odpadki.

»Varnostniki so zaznali prve zametke požara ob 22. uri in nemudoma obvestili pristojne ter sprejeli vse potrebne ukrepe za zajezitev in preprečitev širitve požara. V te namene usposobljeni delavci podjetja so takoj, ko so ugotovili, da je to potrebno, obvestili pristojne organe. Gasilske enote so bile na kraju dogodka v najkrajšem možnem času in uspele do 2.30 požar v celoti pogasiti. Do 6. ure zjutraj so gasilci izvajali požarno stražo, od takrat pa zato usposobljeni zaposleni in varnostna služba skrbno nadzorujejo kraj dogodka,« so pojasnili.

Škoda je bila minimalna

Poškodovanih ni bilo, enako tudi ne škode na objektu, v katerem je gorelo. »Tako dobrim sistemom preventive (24-urnem fizičnem varovanju lokacije, sistemom za detekcijo požara, izobraževanju zaposlenih) kot tudi učinkoviti akciji delavcev Surovine in gasilcev, ki so naredili vse, kar je mogoče, gre zahvala, da je bil požar hitro pod kontrolo, škoda pa minimalna,« še pravijo v Surovini.

Policisti so tujo krivdo kot vzrok požara že izključili, prav tako po njihovih ugotovitvah ni prišlo do ogrožanja ob požaru. Po ocenah policistov je prišlo do samovžiga embalaže in odpadnih goriv. »Neposredno materialna škoda ni nastala, posredna škoda je nastala zaradi zastoja proizvodnje,« so sporočili s Policijske uprave Maribor.

Po navedbah Uprave RS za zaščito in reševanje je zagorelo malo pred 22.30. V akcijo so se vključili gasilci več prostovoljnih gasilskih društev (PGD) ter Gasilske brigade Maribor. Požar so pogasili in odmaknili 500 kubičnih metrov odpadkov. Na gasilski straži sta ostali PGD Brezje in Pobrežje.

Kot piše časnik Večer, požar ni bil primerljiv s tistim v Surovini leta 2013, ki je nekaj dni zaposloval vso poklicno gasilsko brigado v Mariboru in številne prostovoljce iz okoliških gasilskih društev. Takrat je zagorelo zaradi iskre ob kratkem stiku na napajalnem kablu enega od strojev v notranjosti hale.