V Sloveniji za zdaj potrjenega primera okužbe ni, so za STA zatrdili na ministrstvu za zdravje. Minister Aleš Šabeder je v nedeljo miril, da ni razloga za preplah. Stroka sicer ocenjuje, da se bo virus pojavil tudi pri nas.

O pripravljenosti na morebiten pojav virusa v Sloveniji razpravlja sekretariat sveta za nacionalno varnost. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je ob prihodu povedala le, da bodo sprejeli pričakovane sklepe v smeri nadaljevanja aktivnosti. Posnetek izjave predstavnikov ministrstva za zdravje si lahko ogledate spodaj.

Dodatni ukrepi za zdaj niso potrebni, mirijo predstavniki ministrstva za zdravje. Po zagotovilih ministrstva ni potrebe po zapiranju meje z Italijo. Prav tako za zdrave ljudi ni potrebe po nošenju zaščitne maske.

Načelnica Generalštaba Slovenske vojske (SV) Alenka Ermenc je ob prihodu na zasedanje ugotavljala, da se bodo verjetno pogovorili o aktualnem dogajanju v soseščini. Kot je dejala, ima SV določene zmogljivosti, če se izkaže, da bi bilo treba podpreti tiste, ki običajno poskrbijo za take zadeve v državi.

Zaprtje meje je rešitev

Zaradi širjenja koronavirusa bo tudi Slovenija zaprla meje, če bo treba, oz. izvajala ukrepe, ki so primerni v takih razmerah, je novinarjem ob robu slovesnosti ob predaji novega helikopterja policijski letalski enoti na Brniku dejal predsednik vlade v odstopu Marjan Šarec.

Obstajajo scenariji za soočanje z epidemijami in če bo število okuženih večje, se aktivirajo civilna zaščita, vojska, policija, vojaška saniteta, v 72 urah tudi bolnišnica Role, je naštel.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan pa je novinarjem po seji sekretariata Snava dejal, da imajo za primer epidemije nalezljivih bolezni načrt za zaščito in reševanje, ki ni skrivnost in je objavljen na spletni strani. V njem so navedene vse naloge, v poštev pa pride, ko je razglašena epidemija ali pandemija. Ob vprašanju o dostopnosti mask je pojasnil, da so maske, ki jih nosi denimo zdravstveno osebje v bolnišnicah, za notranjo uporabo. "Zdravniških mask je na zalogi kar nekaj, seveda pa bomo šli v dokup," je zagotovil. Tudi drugi resorji jih imajo, je spomnil.

Tako je skoraj prepričan, da jih ne bi smelo zmanjkati. Prepričan je tudi, da jih ne bomo vsi splošno nosili po ulicah. V poštev bi prišle, če bodo kakšna območja bolj ogrožena. Sicer pa maske po njegovih besedah niso rešitev. Po njegovem mnenju se je treba držati ukrepov, ki jih predpisujejo oziroma predlagajo pristojna ministrstva in so objavljeni povsod.

Na Novogoriškem že prvi ukrepi

Direktorica Zdravstvenega doma Nova Gorica Petra Kokoravec je povedala, da so na današnjem sestanku zaposlenih v zdravstvenem domu sklenili, da do nadaljnjega odpovedo vse preventivne zdravstvene preglede za otroke, medicinske sestre, ki so na tem področju zaposlene, pa bodo začasno premestili drugam.

Zaradi povečanega števila telefonskih klicev bodo vzpostavili nove telefonske linije, na katerih bodo odgovarjali na vprašanja o koronavirusu. Prebivalce, ki sumijo, da so morebiti zboleli za koronavirusom, pa prosijo, naj jih pokličejo in naj nikar ne prihajajo v zdravstveni dom.

Bolni otroci naj ne hodijo v vrtce ali šole, tudi če niso zboleli zaradi koronavirusa. Otroke pa bodo učitelji in vzgojitelji podučili o pogostejšem umivanju rok in kašljanju v rokav.

Po županovih besedah prireditev zaenkrat ne bodo odpovedovali, vendar se to lahko kaj hitro spremeni.

V šempetrski bolnišnici bodo morebitne zbolele za koronavirusom napotili na poseben vhod na urgenci, kjer jih bo sprejelo medicinsko osebje. Do zapolnitve prostih postelj pa bodo morebitne bolnike pošiljali na zdravljenje v ljubljanski UKC.

V igralnicah so pripravili dozirnike za razkuževanje rok, vidno bolne obiskovalce pa so začeli prijazno odslavljati. Ob morebitnem širjenju virusa pa bodo razmišljali o še dodatnih ukrepih oziroma o možnosti zapiranja igralnic.

Zaradi možnosti širitve virusa na slovensko stran pa bo pozval danes ministrstvo za zdravje, naj severnoprimorsko regijo obravnavajo zaradi bližine italijanske državne meje prednostno. Zaenkrat ni še potrebno razmišljati o uporabi mask, saj niso potrebne, pa je povedal predstavnik Nacionalnega inštituta za javno zdravje Mario Fafangel.

Na Obali v torek sestanek glede pripravljenosti na morebitni pojav koronavirusa

Zaradi izrednih ukrepov, ki jih je ob širjenju novega koronavirusa konec tedna sprejela sosednja Italija, se bodo v torek na Mestni občini Koper na pobudo županov občin slovenske Istre sestali predstavniki pristojnih zdravstvenih in drugih služb ter preverili postopke ravnanja ob morebitnem pojavu koronavirusa v slovenski Istri.

Medtem spletni portal Regionalobala poroča, da se je povpraševanje po zaščitnih maskah in razkužilih v Obalnih lekarnah v zadnjih dneh izjemno povečalo in da je v dežurni lekarni Koper mask že zmanjkalo. Kot je za portal povedala direktorica Obalnih lekarn Katja Gombač Aver, je slovenski trg z maskami slabo založen, zato zdaj po različnih koncih države iščejo preostale zaloge mask.

Hrvaška bo okrepila zdravstveni nadzor na dveh mejnih prehodih s Slovenijo

Na Hrvaškem so okrepili sanitarne in zdravstvene ukrepe zaradi pojava koronavirusa v italijanskih deželah Benečija in Lombardija. V Zagrebu so danes napovedali, da bodo med drugim na mejnih prehodih s Slovenijo Rupa/Jelšane in Pasjak/Starod postavili zabojnike, v katerih bodo naloge opravljali sanitarni inšpektorji in zdravniki epidemiologi. Oblasti bodo zdrave potnike, ki prihajajo z italijanskih območjih, v katerih se širi novi koronavirus, in bodo navedli, da niso imeli stika z obolelimi osebami, s posebno dovolilnico spustili na Hrvaško pod pogojem, da jo isti dan tudi zapustijo. Če bo kakšen potnik imel simptome bolezni covid-19, ne bo mogel nadaljevati poti na Hrvaško, temveč bodo organizirali njegovo vrnitev v njegov domači kraj ali sprejem v hrvaško zdravstveno ustanovo, je dejal Capak.

V primeru hrvaških državljanov, ki so zdravi in bodo prihajali iz dežel Benečija in Lombardija, bodo sanitarni inšpektorji izdali odločbe o epidemiološkem nadzoru, ki jih bodo vsak dan v naslednjih 14 dni izvajali področni epidemiologi v krajih, v katere potujejo hrvaški državljani. Če bo kdo od hrvaških državljanov, ki prihaja iz dežel Benečija in Lombardija, imel simptome bolezni dihal, bo sledila njegova izolacija v zdravstveni ustanovi in preverjanje, ali gre za novi koronavirus, je še dejal Capak.

V Italiji raste število smrtnih žrtev

Število smrtnih žrtev novega koronavirusa se je v Italiji danes povzpelo na šest. Najprej je umrl 84-letnik, ki se je zdravil v bolnišnici v Bergamu v Lombardiji. Kasneje je vodja italijanske civilne zaščite Angelo Borrelli sporočil, da je peta žrtev 88-letni moški iz kraja Caselle Landi v Lombardiji. V popoldanskem času so nato sporočili še o smrti bolnice iz kraja Crema. Narašča tudi število okuženih - po najnovejših podatkih jih je 219. Največ okužb so zabeležili v Lombardiji, sledita deželi Benečija ter Emilija - Romanja. O primerih okužb poročajo še iz dežel Piemont in Lacij.

V Furlaniji - Julijski krajini izredni ukrepi

Julijska krajina (FJK) se je zaradi izrednih ukrepov za zajezitev koronavirusa danes dejansko ustavila. Šole in univerze bodo do 1. marca zaprte, do takrat ne bo kulturnih in drugih prireditev, odpovedani so verski obredi in pogrebi. Na Tržaškem v strahu pred virusom medtem množično nakupujejo hrano, zaščitne maske in razkužila.

Dejavnosti so v skladu z odlokom predsednika dežele FJK Massimiliana Fedrige in italijanskega ministra za zdravje Roberta Speranze od danes do nedelje odpovedale tudi nekatere osrednje kulturne ustanove Slovencev v Italiji. Med njimi so Slovensko stalno gledališče, Glasbena matica ter Narodna in študijska knjižnica ter vrsta drugih manjših društev.

Odpadle so številne pustne prireditve. Javne šole s slovenskim učnim jezikom so v teh dneh zaprte, saj so v FJK dnevi vrhunca pustnih praznovanj v letošnjem šolskem letu pouka prosti. V Italiji so do nadaljnjega prepovedani tudi šolski izleti.

Na avstrijski meji več ur ustavljena vlaka

V Avstriji se je pojavila ideja o ponovni uvedbi nadzora na meji z Italijo, a kot je pozno v nedeljo menil avstrijski zdravstveni minister Rudolf Anschober, to zaenkrat še ni potrebno.

Zaskrbljenost zaradi hitrega širjenja virusa na severu Italije je sicer v nedeljo že vodila v zastoj železniškega prometa na meji med Italijo in Avstrijo. Na mejnem prehodu Brenner sta bila več ur ustavljena vlaka s potniki pretežno iz Nemčije in Avstrije, ki so potovali iz Italije. Preplah sta sprožili potnici z vročino in kašljem, ki sta sicer morali izstopiti že v Veroni. Po podatkih avstrijskega notranjega ministrstva sta bili na testiranju za novi koronavirus negativni. Avstrijske oblasti so zeleno luč za nadaljevanje poti vlakov dale malo pred polnočjo. Številni so pot nadaljevali proti Münchnu, pri tistih, ki so izstopili v Avstriji, pa so oblasti zabeležile osebne podatke.