Koroški mladinski kulturni center Kompleks je »najlepša klet na Čečovju 5« v Ravnah na Koroškem, za katero velja, da ima eno najboljših akustik med glasbenimi klubi v Sloveniji. A kar na prvi pogled deluje kot podzemno zatočišče za ponočnjake, je v resnici svetel svobodni prostor alternative, glasbe, kritične misli in mladostnega utripa. »Koroška, kdo si« pa ni le vljudnostno vprašanje radovednega tujca, pač pa eden največjih projektov Kompleksove zagnane ekipe.

»Gre za projekt v mesecu aprilu, ki smo ga začeli izvajati leta 2017. Na začetku zgolj tridnevni dogodek se je hitro razvlekel čez ves mesec, tudi letos smo pripravili množico vsebin, ki bodo zapolnile ves mesec april. Predstavljamo koroške umetnike, slikarje, glasbenike, od gledaliških predstav do glasbenih bendov. Združimo velik del Koroške, tudi letos bomo skušali vključiti kar največ društev, zavodov, posameznikov, ki bodo z združenimi močmi pokazali, kdo smo,« pojasnjuje Dorijan Plevnik.

Kritična misel in kulturna raznovrstnost

Direktorjeva osebna zgodba je takšna, kot se za direktorja mladinskega kulturnega centra spodobi. Dorijan Plevnik se je Kompleksu zapisal že v prvem letniku srednje šole. »Dan in noč sem visel tam, na koncertih, predavanjih, različnih dogodkih. Pritegnilo me je, ker je bila paleta dogodkov zares široka in ker sem lahko tam slišal stvari, ki jih drugje ni bilo mogoče slišati. Pritegnile so me vsebine, ki so bile drugačne kot drugje, niso bile komercialne, veliko je bilo neformalnih izobraževanj. Glasba me spremlja že celo življenje in v Kompleksu je bilo od nekdaj veliko poudarka na tem. Še posebej mladi glasbeniki tukaj dobijo priložnost. Srečaš lahko vse zvrsti, zares raznovrstne bende iz vse Slovenije, in to mi je bilo že kot dijaku tako všeč, da, no, ko sem enkrat prišel not, nisem več mogel ven.«

Kmalu je pomislil: »No, če sem že vedno tukaj kot obiskovalec, zakaj ne bi še česa počel.« Postal je natakar, kaj hitro pa je dokončno presedlal k svoji največji ljubezni, glasbi. »Leta 2014 sem v Kompleksu začel delovati kot tonski tehnik, štiri leta kasneje sem postal vodja tonske tehnike in prevzel program, decembra 2019 pa sem se prijavil na delovno mesto direktorja. Zdaj sem v Kompleksu že deset let,« sešteva Dorijan Plevnik, ki zagotavlja, da se tudi pod njegovo taktirko rdeča nit delovanja ne bo spreminjala.

»Ostali bomo isti, kot smo že petnajst let – lani smo praznovali okrogli jubilej. Naš ustanovitelj je Klub koroških študentov, uradno je Kompleks nastal leta 2004, pred tem je bilo še nekaj neuradnega obratovanja. Smo in ostajamo mladinska organizacija, ki daje možnost mladim in mladim po srcu, da se izražajo, in jim nudi podporo, če želijo sami organizirati kakšne dogodke. Za nas je zelo pomembno, da soustvarjamo prostor, ki dovoljuje kritično mišljenje in goji raznovrstnost kulturnega dogajanja. Tudi v prihodnje se bodo pri nas odvijali koncerti, razstave, predavanja, večeri družabnih iger, ki so med najbolj priljubljenimi med našimi obiskovalci, filmski večeri, različne delavnice. Kar se tiče glasbe, bomo ponudili veliko zvrsti, tudi klasiko in jazz, pa seveda rock, metal, ni, da ni.«

Izobraževati, navduševati, spodbujati

Dorijan Plevnik poudarja, da je za razvoj mladega človeka izjemno pomembno, da spozna kar najbolj raznovrstne, drugačne vsebine, ne le tiste najbolj popularne, ki mu jih vsak dan ponujajo množični mediji. »Vsi naši dogodki so drugačni – bodisi v vsebini bodisi v pristopu, načinu izvedbe. Naša neformalna izobraževanja so drugačna od tistih v šoli, na glasbenem področju predstavljamo tudi skupine, ki so šele kratek čas na sceni, tudi ko imamo filmske večere, predstavimo kaj drugače, kaj domačega, recimo športne filmske izdelke navdušencev za gorsko kolesarjenje … Filmčke, ki jih sicer težko kje vidiš.«

Sam še vedno skrbi tudi za ton v klubu. »Ne zmeraj, ampak na kakšnem dogodku pa še zmeraj poskrbim za zvok, ker je težko iti iz tega. Malo pa mi tudi paše, da sem v petek zjutraj v pisarni za papirji, zvečer pa delam na koncertu, da malo odklopim.« Ob tem poudari, da v Kompleksu stalno skrbijo za nove moči v ekipi, redno organizirajo tudi izobraževanja za tonske tehnike, lučkarje, grafične oblikovalce, organizatorje dogodkov.

»Najbolj ponosen sem na to, da je Kompleks postal pomembna točka na Koroškem. Na zunaj se sicer še zmeraj najbolj vidijo veliki koncerti, ampak ljudje se vedno bolj zavedajo, da smo predvsem mladinski center, ki vlaga v kakovostne vsebine. Lepo je, da k nam s predlogi za projekte in dogodke prihajajo tudi iz drugih koroških občin, kar pomeni, da smo na neki način postali že skoraj regijski center. Dobivamo veliko prošenj, predlogov mladih, ki si želijo pri nas ustvariti svoje dogodke. Če pride nekdo z neko željo, mu po svojih močeh ustrežemo in pomagamo, ne glede na to, kaj bi rad počel,« pripoveduje Dorijan Plevnik.

Zabavati, a tudi izobraževati, navduševati, spodbujati k aktivnemu državljanstvu. »Za marec načrtujemo razpis po koroških srednjih šolah, s katerim bomo mlade pozvali, naj osnujejo svoje dogodke, ki bi jih radi organizirali. Izbrali bomo tri in jih skupaj z njimi speljali od začetka do konca. Mi kot podporniki, mladi kot protagonisti,« še napove Dorijan Plevnik.