»Ne vem, zakaj se kluba vnaprej ne dogovorita za delitev točk. To bi ustrezalo obojim,« je v šotoru pred dvorano ob točilnem pultu s steklenico laškega v eni roki in pleskavico v drugi svojim kolegom razlagal pustno našemljen domači navijač. Kljub že očitnim maliganom je bilo njegovo razmišljanje pravilno: z remijem bi si Barcelona že pred zadnjim krogom, ko bo gostila Pick Szeged, zagotovila prvo mesto v skupini A in neposredno uvrstitev v četrtfinale, Celjani pa bi Zagrebu pobegnili na dve točki prednosti in bi se zaradi boljše razlike v golih na medsebojnih tekmah s Hrvati predčasno priigrali končno šesto mesto in osmino finala, prvo po letu 2014.

V boju za zadnjo vozovnico je že dan pred slovensko-španskim obračunom izpadel Elverum, ki je izgubil na gostovanju pri PSG (25:31). Za presenečenje je poskrbel Zagreb, ki je doma tesno premagal danski Aalborg z 31:30, ekipa trenerja Veselina Vujovića pa je zmagoviti gol dosegla v predzadnji sekundi, ko je sedemmetrovko uspešno izvedel kapetan Zlatko Horvat. Po zmagi Barcelone v Zlatorogu je jasno, da si bo Zagreb kožo reševal v zadnjem krogu, ko bo igral proti PSG v Franciji, za osmino finala pa (ob celjskem porazu v Flensburgu) potrebuje zmago proti najbogatejši rokometni ekipi na svetu.

Dva Celjana iz leta 2011

Barcelona je pred včerajšnjo tekmo nazadnje gostovala v Celju davnega marca 2011, iz takratnega domačega igralskega kadra pa sta bila včeraj na igrišču le David Razgor in Vid Poteko. Na uradni predstavitvi igralcev obeh ekip je največji aplavz med igralci Barcelone s tribun dobil Jure Dolenec, ki je po sedmih zaporednih izenačenjih od 1:1 do 7:7 s svojim četrtim golom in prvim iz igre gostom priigral prvo vodstvo z dvema goloma (9:7 v 13. minuti). V naslednji minuti so gostje vodili z 10:8, a so pivovarji v treh minutah naredili delni izid 3:0. V naslednjih enajstih minutah so dosegli le dva gola, prejeli osem in za najvišjo prednost v prvem polčasu (18:13) je poskrbel Dolenec.

Kljub že tako očitni premoči Barcelone – vseh 14 igralcev v polju se je vpisalo med strelce – sta sodnika po nepotrebnem še malce pomagala Kataloncem. Zato sta si s tribun prislužila nekaj balkanskih besednih porcij; ker sta Črnogorca, sta jih dobro razumela, vendar nista ukrepala. Ekipa trenerja Xavija Pascuala, ki je na Barcelonini klopi že od leta 2009 (vmes je bil med letoma 2016 in 2018 sočasno tudi selektor moške reprezentance Romunije) in ki je z njo osvojil že 49 lovorik, kljub visoki prednosti ni popuščala. Razlika je stalno naraščala, 26-kratni prvaki Španije so utišali Zlatorog, pivovarji pa so v zadnjih 14 minutah dosegli zgolj dva gola za rekordnih končnih –12.

Razgor se boji PSG

Kapetan David Razgor je dosegel devet golov (s sedmih metrov strel 8-8) in bil prvi strelec tekme, a to je bila slaba tolažba. »Tokrat smo dobro odprli tekmo in držali ritem z njimi nekaj časa. Odlično se se pripravili na nas, v igri pa so kaznovali vsako našo najmanjšo napako. Barcelona konstantno napada, brez trenutka predaha, in znova je pokazala svojo vrhunsko moč. Je eden glavnih favoritov za naslov prvaka Evrope,« meni David Razgor. Kljub porazu so Celjani še korak bližje osmini finala, a Razgor ni sproščen pred zadnjim krogom: »Veliko raje bi že v sredo proti Flensburgu sami odločili o potniku v osmino finala, toda če nam ne uspe, bomo morali počakati do nedeljskega gostovanja Zagreba v Parizu. Nisem ravno sproščen glede tekme v Parizu, vendar upam na profesionalnost igralcev PSG.«

Med številnimi domačimi navijači v Zlatorogu je bilo tudi nekaj takšnih, ki so bili oblečeni v Barcelonine drese z napisom Dolenec na hrbtu. Jure Dolenec je bil s sedmimi goli prvi strelec gostov, od teh jih je pet dosegel s sedmih metrov brez zgrešenega strela. »Celjani si niso zaslužili izgubiti s tako visoko razliko. Vsaj 45 minut so igrali dobro in vmes sem se večkrat vprašal, zakaj imajo tako velik zaostanek. Pokazali so precej boljšo predstavo kot v Barceloni in vidi se, da rastejo skozi sezono,« priznava Jure Dolenec. Barcelona je včeraj potrdila prvo mesto v skupini, Dolenec pa dodaja: »Naš cilj je jasen – postati prvak Evrope. Vse, kar bo manj, bo za nas veliko razočaranje. Barcelona? To je klub mojih sanj in v njem bi želel ostati do konca kariere.«

Skupina A, 13. krog: Celje Pivovarna Laško – Barcelona 25:37 (14:19), PSG – Elverum 31:25 (17:13), Zagreb – Aalborg 31:30 (16:15), Flensburg – Pick Szeged 34:26 (17:11).