Ne zgodi se pogosto, da prijateljska delitev točk na velikem derbiju enakovredno ugaja tako Mariboru kot Olimpiji. »Jaz sem zadovoljen z razpletom,« je po spomladanski premieri komentiral ljubljanski trener Safet Hadžić. »Očitno sva zadovoljna oba,« mu je prikimal Darko Milanič, ki z vijoličnimi brani naslov prvaka. Olimpija petnajst krogov pred koncem prvenstva ohranja štiri točke prednosti pred Mariborom. V letošnji sezoni ga na treh tekmah še ni premagala, a je iz Ljudskega vrta že šestič zapored odšla neporažena. Do sredine maja se obeta oster (dvo)boj za prestol.

Vukušićev sedemnajsti gol sezone

Začetek je bil slavnosten. Ko sta moštvi prihajali na igrišče, je enajst viol v kazenskem prostoru pred navijaško tribuno visoko v zrak vihtelo zastave. Blizu deset tisoč obiskovalcev je vstalo s sedežev in zaploskalo Roku Kronavetru, ki so ga mariborski navijači okronali za »vijol'čnega bojevnika«. Priznanje, ki ga v Ljudskem vrtu podeljujejo že dvanajst let zapored, je romalo v prave roke, je priznal tudi Milanič. Ob tem ne gre pozabiti, da je Kronaveter šele pred pol leta neposredno iz Olimpije prestopil v rodni Maribor. »Nagrada mi ogromno pomeni, saj sem domačin. Rad bi se zahvalil ljudem, ki so prepoznali moj trud,« je dejal Rok Kronaveter, ki je na derbiju izstopal po občutku za igro.

A preden se je razigral v drugem polčasu, je bila podjetnejša in nevarnejša Olimpija. »Prvi polčas je bil naš, drugi pa Mariborov,« je črto potegnil Hadžić. Kot se spodobi za vodilno moštvo lige, so Ljubljančani vzeli žogo in narekovali ritem igre. Ambiciozno predstavo so po dobre pol ure kronali z vodstvom, ko je nerodno izbijanje mariborskega debitanta Luke Koblarja kaznoval prvi strelec prvenstva Ante Vukušić. Njegov sedemnajsti zadetek sezone. »Tekmec je izkoristil našo nezanesljivost. Sredi prvega polčasa smo se malo izgubili. Slabo smo bili postavljeni in naredili napako,« ni ovinkaril Milanič.

Olimpija je bila agresivnejša in bolj igriva. S konkretnejšimi zaključki obetavnih akcij bi se ji že ob polčasu nasmihale tri točke. »Imeli smo svoj 'moment' po vodstvu, ko bi lahko Maribor matirali z drugim golom. Nismo bili dovolj zbrani. Bili smo v dobrem položaju, vendar so se igralci odločali za strele v nasprotnikov blok in preigravanja,« je enostavnost v napadu pogrešal Hadžić, ki je moral zaradi kaznovanih branilcev Bagnacka in Samardžića premešati štoperski par. Ntankeu Kamy in Marko Putinčanin sta se izkazala za korektni zamenjavi. »V obrambi smo se preširoko postavili. Ko se bosta vrnila udarna štoperja, bomo lahko še bolj pritisnili na nasprotnike,« je dodal.

Matjaž Kek sedel med poročevalci

Maribor je v drugem polčasu pokazal več poguma in zelo hitro izenačil po strelu Kronavetra z glavo. Ker so Olimpiji pojenjale moči, je bilo vse več prostora za hitre mariborske akcije. Potem ko je Olimpijo pred zaostankom najprej rešila vratnica, je obramba tekme kmalu zatem uspela še Nejcu Vidmarju, ki je dobil interni dvoboj z Rudijem Požegom Vancašem. »Imeli smo veliko možnosti, da bi še bolj ogrozili gol nasprotnika. Naslednjič bomo morali poiskati boljše rešitve in biti natančnejši. Veliko je še rezerve,« je analiziral Milanič, ki je moral iz igre povleči poškodovanega Luko Zahovića, saj je začutil pok v gležnju. »Bilo bi hudo narobe, če bi bil odsoten dlje časa,« se zaveda mariborski trener.

Čar derbija je za dobrih dvajset minut okusil reprezentant Roman Bezjak, ki mu tudi v Mariboru priznavajo, da je postal zvezdnik zimskega prestopnega roka. Na novinarski tribuni ga je z druge vrste spremljal tudi selektor Matjaž Kek, ki se je proti izhodu stadiona odpravil še pred koncem tekme. »Roman je opravil zgolj en trening z moštvom. Razumljivo je, da še nima pravega občutka. V igro sem ga poslal zaradi pomanjkanja agresije, saj smo se zaradi pritiska Maribora povlekli v obrambo. Veliko moramo še delati, da bomo ujeli optimalno formo. Igra še ni tekoča, a verjamem, da smo tudi z Bezjakom dobili dobro okrepitev,« je pristavil Hadžić.

Mariboru je točka na derbiju prinesla drugo mesto na lestvici, saj je Aluminij brez strela v okvir celjskega gola izgubil v knežjem mestu (0:2). Na vrhu je gneča, saj je Mura slavila v Domžalah in se ogrela za vroč sredin derbi z Mariborom. Mauro Camoranesi je na klopi Sežane debitiral s porazom v gosteh proti Bravu (1:2), Triglav je s tremi goli potopil zadnje Velenjčane.