ZDA pretresa primer izginotja dveh otrok, sedemletnega Joshue in 17-letne Tylee, ki so ju nazadnje videli septembra. Njuno mamo Lori Vallow so v četrtek aretirali na Havajih, kamor je sredi preiskave pobegnila z novim možem. Za zdaj so jo obtožili zapustitve otok, sodnik pa je zanjo odredil pet milijonov dolarjev varščine. Kmalu naj bi jo izročili v domači Idaho.

Smrt moža in brata

Policija se je v primer vpletla šele novembra, ko je izginotje sedemletnika prijavil eden od starih staršev. Vallowova je mirila, da je otrok pri njeni prijateljici v drugi državi, a ga tam ni bilo. »Prosila me je, naj vam lažem,« je policijo pozneje obvestila o mamini prošnji. Šele takrat so ugotovili, da tudi najstnice ni nihče videl že dva meseca. Dekle je bilo v začetku septembra z mamo, mlajšim bratom in stricem na izletu v bližini nacionalnega parka Yellowstone. Nadzorne kamere dokazujejo, da je dekle v park vstopilo, potem se je za njo izgubila vsaka sled. Joshuo so nazadnje videli v šoli konec istega meseca, ko jim je mama sporočila, da ga bo šolala doma. 46-letnica je policiji večkrat lagala o otrocih, v zapuščenem skladišču pa so sčasoma našli njuna rojstna lista, najstničino bančno kartico in fantovo tablico.

Čudne stvari so se dogajale še pred izginotjem otrok – prejšnjega moža Vallowove je julija lani ustrelil njen brat Alex, in to zatem, ko je v smrtnem strahu vložil zahtevo za ločitev. Sodišču je že takrat povedal, da je žena postala obsedena s koncem sveta, prepričana, da je ravno ona tista, ki bo ob prihodu Jezusa Kristusa julija letos vodila na tisoče ljudi v odrešenje. Če ji bo prekrižal načrte, ga bo ubila, mu je grozila. »Na svoji strani imam angela, ki mi bo pomagal znebiti se trupla,« njena svarila povzemajo sodni dokumenti. Brat je vztrajal, da je svaka ubil v samoobrambi, a primera niso nikoli razrešili, ker je on sam v nepojasnjenih okoliščinah umrl nekaj mesecev pozneje.

Kje sta otroka?

Po smrti soproga, ameriški mediji navajajo, da je bil številka štiri, se je z otokoma preselila v Idaho in vse več časa preživljala s Chadom, zagretim glasnikom Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni, osredotočenim na scenarije konca sveta. Njena družina pripoveduje, kako je bila nekoč najboljša mama na svetu, ko pa se je razglasila za »boginjo z nalogo, da svet reši pred prihajajočo apokalipso«, ji je za otroka začelo zmanjkovati časa. Oktobra lani je Chadu umrla žena, stara 49 let in dotlej brez zdravstvenih težav, dva tedna kasneje sta si z Vallowovo na havajski plaži že obljubila večno zvestobo. Ker je to bila že tretja nenavadna smrt v njeni bližini, je policija odredila izkop trupla, da bi ugotovili vzrok smrti. Rezultati analize še niso znani.

Policija je konec novembra, preden sta Chad in Lori decembra pobegnila na Havaje, par obiskala. Chad je bil sam doma, pretvarjal se je, da Lori niti ne pozna tako dobro in da sploh nima njene telefonske številke, so policisti opisali čuden obisk. Takrat še živ brat Vallowove pa je detektivom povedal, da je najstnica pri babici, deček pa pri prijateljih v drugi državi. Nič od tega ni držalo. Ko se je policija še enkrat oglasila v hiši, je bila ta že prazna.

Hišne preiskave in preiskava avtomobila za zdaj niso podale nikakršnih informacij o tem, kje bi lahko otroka bila. Nič ne kaže, da bi bila kje na Havajih. Policijo skrbi tudi dejstvo, da celotna družina njenega novega moža sploh ni vedela, da ima Lori otroka.