Nekateri bi kar nove volitve, nekakšen popravni izpit stranke LMŠ in koalicije. Pustili bi čakati starostnike, mlade, zdravstvo in še polno nujnih ukrepov za izboljšanje življenja državljanov in dobro delovanje gospodarstva. Fant je scagal in punca (država) bo izbrala drugega. Ampak ne smemo pozabiti, kriva je vsa koalicija, ki očitno ni bila dovolj zrela za vodenje države. In je sama ponudila najmočnejši stranki priložnost za nadaljevanje vodenja države.

Vsi pozabljamo, da ima SDS 26 poslancev, LMŠ 13, SMC 10, SD 10, Levica 9, NSi 7, SAB 5, DeSUS 5, SNS 3 in 2 manjšini. Najprej se moramo vprašati, ali smo objektivni, kako to, da so volilci Janševi stranki SDS namenili kar 26 poslancev. Tu tiči osnovni razlog za moč te stranke. So krivi volilci? Zakaj nima SDS samo 10 poslancev in te debate sploh ne bi bilo? Imamo pač demokratične volitve.

V tej povsem nepredvideni situaciji je treba naprej s tistim, kar imamo, če želimo nadomestiti propadlo koalicijo. Ni popravnega izpita kot v šoli. Neresni naj odmaknejo roke od države, ker ji delajo škodo. Ne smemo pozabiti katastrofalnega obnašanja Bratuškove, ko je šla v prodajo bank in podjetij, s čimer je povzročila ogromno škode državi. Pa še zdaj vedri v politiki. V Sloveniji ne poznamo sankcij za zgrešene poteze politikov. Prav tako je vse nas oškodoval Janša, ko nam je kar odvzel tudi 30 odstotkov od plač. Pa so ga volilci še kar volili. Ampak tudi vlade po Janši nam tega denarja niso vrnile. Torej spadajo vsi v isti razred. V Nemčiji volilci zelo pazijo, kdo jim daje v žep, kdo pa jim iz žepa jemlje. Pa mi?

V tej situaciji se lahko zrelost politikov kaže samo v konstruktivnosti, da se med seboj dogovorijo za nadaljevanje dela vlade v sestavi, ki bo sposobna delati. Nehajmo že z delitvami in ustvarjanjem mitov, ki nas samo vlečejo navzdol in usmerjajo v medsebojno nekooperativnost. Sovražnik obvlada državo tako, da znotraj nje spre ljudi med seboj. Preizkušen način.

Tomaž Ogrin, Ljubljana