Na čelu povorke je bil že drugo leto zapored 17. princ karnevala baron Jakob Zekel Videmski, ki so mu sledile številne domače in tuje maske na čelu z domačimi kurenti.

Nekateri obiskovalci so se spraševali, ali bi ob aktualnih družbeno-političnih razmerah Dornavski cigani po večkratnih obljubah vendarle lahko ugrabili parlament ter politike prodali, vendar Brumen pravi, da je ta skupina sila nepredvidljiva in se nikoli ne ve, kaj bo ušpičila. »Sicer pa je v našem karnevalskem delu zanimivo prav to, da za razliko od drugih karnevalov prav veliko politične satire ni. Skupinam, ki prihajajo, organizatorji ne dajemo programskih izhodišč in se te šemijo po lastni izbiri, ponavadi pa izbirajo druge like in druge tematike. Morda je to celo dobro,« je dejal vodja organizacijskega odbora.

Drugi človek Združenja evropskih karnevalskih mest (FECC) namreč meni, da smo že tako ali tako skozi večji del leta, z izjemo tega petega pustnega letnega časa, deležni bombardiranja s politiko in škandali. Pustni čas naj bo zato namenjen veselju in podoživljanju bogate kulturne dediščine, ki jo imajo v njihovem mestu in okolici.

Povsem brez politike sicer na osrednji ptujski povorki nikoli ne gre, saj se na častni tribuni vselej zbere kar nekaj visokih gostov, njihovo število je običajno povezano z oddaljenostjo ali bližino volitev. Če se po letošnjem obisku kaj pozna, bi se to lahko ponovilo tudi tokrat, saj je ob letošnjem častnem pokrovitelju, predsedniku državnega zbora Dejanu Židanu, dogodek obiskalo še več predsednikov političnih strank in ministrov v odhajanju.

Na obkarnevalsko dogajanje v mestni hiši je med vrsticami morda namignila tudi ptujska županja Nuška Gajšek, ki je dejala, da je pri njih danes skoraj pol vlade, zato bodo verjetno »na Ptuju napisali tudi kakšno zgodovino«. Kot je ob tem dejal Židan, so kurenti nekoč odganjali mraz in vmes skrbeli za kulturno dediščino, zdaj pa je čas, da odženejo še viruse. O ostalem dogajanju je bil bolj skrivnosten, ni pa ostalo prikrito očem, da je znotraj ptujske mestne hiše sicer za zaprtimi vrati še pred povorko sestankoval tako s predsednico SAB Alenko Bratušek kot s predsednico DeSUS Aleksandro Pivec. Med gosti je bilo opaziti tudi zdravstvenega ministra Aleša Šabedra, sicer Ptujčana, ministra za kulturo Zorana Pozniča in še nekatere.

Z dogajanjem v zadnjem tednu, odkar teče Kurentovanje, so poleg organizatorjev več kot zadovoljni tudi na mestnem zavodu za turizem, kjer so zabeležili izjemno rast števila obiskovalcev v primerjavi s prejšnjimi leti. Samo sobotne otvoritvene povorke se je udeležilo okoli 15.000 ljudi, tudi ostali dogodki so bili obiskani odlično. »Deloma lahko to pripišemo lepemu vremenu in izdatni promociji festivala po vsej Sloveniji. Zelo dobro statistiko nam sporočajo tudi ponudniki nočitvenih zmogljivosti. Ob koncih tedna imajo polno zasedeno, med tednom je še bilo nekaj prostora, kar pomeni, da še imamo nekaj manevrskega prostora,« je povedala direktorica zavoda Tanja Bolšec Srečkovič.

Zaradi počitnic v zahodnem delu Slovenije je bilo opaziti tudi več obiskovalcev iz tega dela države, zanimanja pa je bilo kar nekaj tudi med tujimi mediji. Med drugim so pri njih te dni gostovale ekipe avstrijske nacionalne televizije ORF in japonski novinarji. Sicer pa se z današnjim vrhuncem dogajanja pustni čas na Ptuju še ne končuje. Že v ponedeljek bo tam potekalo veliko karnevalsko srečanje vrtcev in šol, Kurentovanje pa se bo končalo v torek s pokopom pusta, ko Ptujčani vselej svoje obveznosti zaključijo že opoldne.