Obračuni 25. kroga italijanskega nogometnega prvenstva med Torinom in Parmo, Interjem in Sampdorio, Atalanto in Sassuolom ter Verono in Cagliarijem so bili le štirje od več kot 50 športnih dogodkov, ki so jih v Italiji minuli konec tedna preložili. Na Apeninskem polotoku zadnje dni vlada obsedno stanje, saj je število okuženih s koronavirusom naraslo na več kot 200, s čimer je Italija postala tretja država na svetu po število obolelih. Oblasti so v upanju, da zajezijo nadaljnje širjenje bolezni, med drugim odredile izolacijo desetih mest v Lombardiji, kjer živi 50.000 ljudi, eden od ukrepov, ki so jih sprejeli, pa je bila tudi odpoved športnih prireditev.

»Bolj kot kadar koli je naša naloga, da smo preudarni in odgovorni. Odzvati se moramo resno in odločno, ostati moramo mirni, hkrati pa ne smemo sprejemati tveganih odločitev. Prav zaradi tega smo odpovedali športne prireditve na vseh območjih, kjer obstaja že najmanjše tveganje širitve virusa,« je prek družbenih omrežij sporočil italijanski minister za šport Vincenzo Spadafora. Brez tekem so tako ostali tudi nogometaši v nižjih ligah, tvegati pa niso želeli niti pri Milanu, ki je odpovedal dvoboj svoje ženske ekipe proti Fiorentini.

Kot poročajo italijanski mediji, bo prepoved športnih dogodkov v Lombardiji, Piemontu, Benečiji, Liguriji, Furlaniji - Julijski krajini in Emiliji - Romanji veljala vsaj do 1. marca. Pet sredinih obračunov tretje nogometne lige je tako že preklicanih, prav tako je pod vprašajem četrtkov povratni dvoboj šestnajstine finala evropske lige med Interjem in bolgarskim Ludogorcem, ki bo najverjetneje odigran za zaprtimi vrati.

Vse skupaj vodilnim možem italijanskega nogometa povzroča precej preglavic. Zaradi letošnjega evropskega prvenstva se morajo namreč vsa tekmovanja zaključiti do 24. maja, kar pa bi bilo v primeru nadaljnjih odpovedi zelo težko izvedljivo. Italijanski premier Giuseppe Conte je že potrdil, da razmišljajo o preložitvi celotnega 26. kroga serie A, predsednik italijanske nogometne zveze Gabriele Gravina pa je sklical posebno delovno skupino, ki se je sestala danes in ocenila grožnjo, ki jo predstavlja koronavirus. Odločila se je, da bo na vlado naslovila pismo, v katerem bo zaprosila, da klubom vseeno dovoli igranje tekem, vendar pred praznimi tribunami. »Vsaka odločitev mora biti sprejeta v interesu zaščite javnosti. Prekiniti tekmovalni proces je izredno zahtevno, saj je spored zelo zgoščen. Prav zato je težko preložiti tekmo. A če bo odločitev takšna, jo bomo sprejeli,« je danes dejal predsednik Juventusa Andrea Agnelli.

Ukrepe zahodnih sosedov za ustavitev širjenja virusa so sicer na lastni koži občutili nogometaši Barcelone, ki jih jutri čaka dvoboj osmine finala lige prvakov proti Napoliju. Katalonci so morali ob prihodu na letališče Napoli-Capodichino skozi posebno napravo za merjenje telesne temperature, na kar jih je v posebnem dopisu še pred prihodom v Neapelj opozorila italijanska vlada.

Koronavirus je tako zasenčil dosežek Cristiana Ronalda, ki je v soboto z Juventusom v gosteh z 2:1 premagal Spal. Portugalec je zadel za vodstvo Torinčanov z 1:0 in postal tretji igralec v zgodovini italijanskega prvenstva, ki se je med strelce vpisal še na enajsti tekmi zapored. Pred tem je to uspelo le še Gabrielu Batistuti (Fiorentina) leta 1994 in Fabiu Quagliarelli (Sampdoria) v lanski sezoni. Poleg tega je največji zvezdnik stare dame vpisal tudi svojo tisočo tekmo v profesionalni karieri, pri čemer je zanimivo, da mu je ob njegovem debiju nasproti stal trener Spala Luigi di Biagio.