"Nisem prepričan, da bomo imeli celovit dogovor do konca leta," je povedal na srečanju s francoskimi ribiči na mednarodnem sejmu v Parizu. "Napeto bo, ker so Britanci zelo trdi," je poudaril Macron.

Dodal je, da je ribištvo karta v rokah britanskega premierja Borisa Johnsona, s katero bo skušal doseči dostop do evropskega notranjega trga, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francija in druge evropske države si prizadevajo, da bi ohranile dostop do britanskih ribolovnih voda. Dostop članic EU do britanskih ribolovnih voda je tudi eden od pogojev, ki jih je glavni pogajalec unije Michel Barnier postavil za sklenitev trgovinskega dogovora z Londonom. Otok pa glede tega želi popolno avtonomijo in omejitev dostopa evropskim ribičem.

Pogajanja o prihodnjih odnosih med EU in Veliko Britanijo po britanskem izstopu iz unije, ki se je zgodil konec januarja, se bodo predvidoma začela v začetku marca. Pred tem morajo države članice EU v ponedeljek potrditi smernice za pogajanja z Londonom.

Strani morata dogovor skleniti do konca prehodnega obdobja, ki se bo predvidoma zaključilo konec leta. To obdobje je možno podaljšati za največ dve leti, a britanski premier trdi, da tega ne bo storil.