Drugo mesto slovenske reprezentance na ekipni preizkušnji in tretje mesto Nike Križnar na posamični tekmi sta razveselili domače navijače na Ljubnem ob Savinji, kjer so se smučarske skakalke potegovale za točke svetovnega pokala. »Malenkost nam je zmanjkalo za zmago na ekipni tekmi,« je ocenil glavni trener slovenske vrste Zoran Zupančič.

Okoli osem tisoč navijačev je v sobotnem sončnem vremenu spremljalo napeto ekipno tekmo. Slovenke v postavi Nika Križnar, Špela Rogelj, Katra Komar in Ema Klinec so v finalu morale priznati premoč Avstrijkam, čeprav so bile po prvi seriji v vodstvu. »V načrtu so bile stopničke in boj s petimi drugimi državami. Predhodno smo planirali, da so Avstrijke absolutne favoritinje, a tokrat so naša dekleta pokazala izredno delo, eksplodirala so. To je tisto, kar se na ekipnih tekmah mora zgoditi, drugače je boj za stopničke skoraj nemogoč,« je nadaljeval Zupančič. Slovenija je izgubila prvo mesto za dobre tri točke, kar pa v domačem taboru ni skazilo zadovoljstva nad opravljeno nalogo. Nad prvimi stopničkami v karieri je bila navdušena Katra Komar, ki je govorila o »posebnem občutku na domači skakalnici«. Zadovoljstvo je izrazila tudi Ema Klinec, ki je bila lani poškodovana, ko so se tekmovalke ustavile v Ljubnem: »Lani sem dihala skupaj z dekleti, tokrat pa sem čustva prenesla na skakalnico. Ko imaš tako močan elan, je vse veliko enostavneje. Čustva so me ponesla,« je komentirala Ema Klinec in razkrila skrivnost uspeha – organizatorji so domači reprezentanci že v torek dovolili trening na skakalnici pod Rajhovko, zaradi česar je bila Slovenija v prednosti.

Dan kasneje je prvič v karieri na posamičnih tekmah na oder za zmagovalke stopila Nika Križnar, ki je na tretjem mestu zaostala za Evo Pinkelnig in Maren Lundby. »Dobro, da imam ušesa, če ne bi šel nasmeh okrog. Čeprav skoka nista bila tako odlična kot na ekipni tekmi, je to zadostovalo za stopničke,« je bila zadovoljna Nika Križnar. Njen uspeh je s šestim mestom dopolnila Ema Klinec: »Slovenke smo pokazale zobe. Zdaj gremo lahko z zagonom v nadaljevanje sezone. Tu sem skakala odlično, morda je bil le finalni skok malo zgrešen, a včasih je lažje napasti kot braniti.«

V okrnjeni konkurenci so se v soboto v Rašnovu v Romuniji merili smučarski skakalci. Avstrijec Stefan Kraft je z zmago še povečal prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala. Pred Nemcem Karlom Geigerjem ima zdaj 118 točk. V Romuniji je bil najvišje uvrščen slovenski tekmovalec Žiga Jelar, ki je osvojil osmo mesto: »Zadovoljen sem. Poseben občutek je, ko se prvič uvrstiš med najboljšo deseterico.« Po prvi seriji je obetavno kazalo Petru Prevcu, a je v finalu zapravil sedmo mesto in tekmo končal kot šestnajsti, mesto za mlajšim bratom Cenetom. »Zadovoljni smo z opravljenim delom v Rašnovu. Prikradle so se nam manjše napake, kar nas je stalo boljše uvrstitve,« je komentiral glavni trener reprezentance B Igor Medved. Skakalci bodo svetovni pokal nadaljevali v Lahtiju na Finskem.