Olimpija je v spomladanski del prvenstva krenila kot prva po jesenskem delu z 42 točkami, Maribor pa kot tretji na lestvici z 38. Prvo srečanje v Ljudskem vrtu se je v 3. krogu končalo z 0:0, drugo v 12. krogu v Ljubljani pa s 4:2 v korist Maribora. Začetek tretjega letošnjega večnega derbija je minil v znamenju previdne igre na obeh straneh. Mariborski vezist Rudi Požeg Vancaš je po dvojni podaji v 10. minuti prvi sprožil proti vratom, a streljal mimo, predvsem pa bistveno preslabo, da bi ogrozil gol večnih tekmecev.

Na drugi strani je le dve minuti kasneje po napaki mariborske obrambe poskusil Luka Menalo in po odboju je sledil prvi kot za Olimpijo, iz katerega nazadnje ni bilo nič. Po seriji polnevarnih napadov brez pravega zaključka je strel Stefana Savića iz nevarnega položaja blokiral branilec vijoličnih Martin Milec. Ljubljančani so prevzemali pobudo, v 23. minuti pa so si od prostega strela Endrija Çekiçija bržkone veliko obetali navijači Olimpije, toda vezist je žogo poslal čez vrata in ostal pri letošnjih sedmih zadetkih.

Ljubljančani v belem so še naprej poskušali s pritiski na zadnjo mariborsko vrsto, vijolični pa v nadaljevanju prežali na protinapade, a je osrednji dvojec v sestavi Marko Putinčanin in Daniel Kamy, ki je nadomestil kaznovana Mirala Samardžića in Mackyja Bagnackneja, deloval uigrano. V 33. minuti pa je prišlo do spremembe izida.

Prvi strelec lige Ante Vukušić, ki je pred kratkim podaljšal z Olimpijo, je žogo poslal na bok do Çekiçija, ta pa jo je poslal pred gol Maribora, kjer se je po nespretnem posredovanju domačih odbila nazaj do Vukušića, ki mu je ni bilo težko pospraviti v mrežo. Z levico je dosegel že svoj 17. zadetek v letošnji sezoni. Vijolični so imeli do konca polčasa eno veliko priložnost za izenačenje, vendar je strel z roba šestnajstmetrskega prostora Luke Zahovića zanesljivo obranil Nejc Vidmar.

Ekspresno izenačenje Mariborčanov

Nadaljevanje srečanja je bilo v znamenju vijoličnih. Amir Dervišević je iz prostega strela v 47. minuti pred vrata tekmecev poslal nevaren predložek, a je bila ljubljanska obramba na mestu. Le minuto kasneje so imeli Mariborčani na voljo še kot. Zadetka še ni bilo, je pa zato v 53. minuti po izjemnem bočnem prodoru in podaji Požega Vancaša izid z glavo brez težav poravnal Rok Kronaveter (1:1). Ljudski vrt, ki je bil razgret zaradi pritiska svojih nogometašev, je povsem oživel.

Niso pa se razživele samo tribune, čedalje večji boj se je bil tudi na zelenici. Štiri minute po zadetku Mariborčanov je imel novo vodstvo gostov na nogi vezist Tomislav Tomić. Njegov strel s kakšnih šestnajstih metrov je po odbojih nekajkrat spremenil smer, a se je vratar Kenan Pirić izkazal z refleksno parado. Sodniki so morali v kasnejših minutah zaradi pogostejših prekrškov večkrat prekinjati tekmo, srečanje je dobilo pravi tekmovalni naboj.

Vrstile so se seveda tudi priložnosti. Kronavetru je v 64. minuti fantastičen zadetek z razdalje preprečila desna vratnica. Le tri minute kasneje pa se je na drugi strani v priložnosti znašel Savić, ki je iz ugodnega položaja znotraj kazenskega prostora povsem zgrešil. Še v isti minuti se je po hudi napaki Erica Boakyeja iz oči v oči z vratarjem Olimpije znašel Požeg Vancaš, a mu je Vidmar s pravočasnim iztekanjem preprečil slavje. Trener gostov Safet Hadžić je v igro zatem poslal Romana Bezjaka, ki je tik pred začetkom spomladanskega roka okrepil zasedbo iz prestolnice.

Srečanje se je v zadnjih petnajstih minutah vendarle umirilo, nogometašem so po divjih 30 minutah nadaljevanja pošle moči, boj pa se je preselil na sredino igrišča. Edini nadaljnji vrhunec je bila pirotehnična predstava na tribunah, novih zadetkov pa nismo videli. Remi 1:1 bolj ustreza Olimpiji, ki je na prvenstveni lestvici ohranila štiri točke prednosti pred sedaj drugim Mariborom.