ZDA pretresa primer izginotja dveh otrok, sedemletnega Joshue JJ-ja in 17-letne Tylee, ki so ju nazadnje videli proti koncu septembra. Njuno mamo Lori Vallow so v četrtek aretirali na Havajih, kamor je sredi preiskave pobegnila z novim možem. Zaenkrat so jo obtožili zapustitve otok, sodnik pa je zanjo odredil pet milijonov dolarjev varščine. Kmalu naj bi jo izročili policiji v domači Idaho.

Svet bo rešila pred apokalipso

Najprej je sredi septembra izginila najstnica, kažejo dokumenti policije iz Rexburga v Idahu. Dekle je bilo z mamo, mlajšim bratom in stricem na izletu v bližini nacionalnega parka Yellowstone. Nadzorne kamere dokazujejo, da je dekle v park vstopilo, potem se je za njo izgubila vsaka sled. Kmalu zatem je izginil JJ, nazadnje so ga videli v šoli, potem je mama sporočila, da ga bo šolala doma. 46-letnica naj bi policiji večkrat lagala o otrocih, nekaj njunih stvari so sčasoma našli v zapuščenem skladišču. Lokalna policija ocenjuje, da je življenje otrok trenutno zelo ogroženo.

Družina pravi, da je bila Lori pred leti najboljša mama na svetu, ki ne bi nikoli dopustila, da se njenima otrokoma karkoli zgodi. A je potem prišlo do nenadnega in nenavadnega preobrata, saj se je razglasila za »boginjo z nalogo, da svet reši pred prihajajočo apokalipso«, v njeni okolici so nepojasnjeno umrli trije ljudje in – izginila sta njena otroka.

Čudne stvari so se dogajale še pred izginotjem otrok – njenega moža je julija lani na družinskem domu ustrelil njen brat Alex in to zatem, ko je v strahu pred smrtjo vložil zahtevo za ločitev. Sodišču je že takrat povedal, da je žena postala obsedena s koncem sveta, prepričana, da je ravno ona tista, ki bo ob prihodu Jezusa Kristusa julija letos vodila na tisoče ljudi v odrešenje. Če ji bo prekrižal načrte, mu je zagrozila s smrtjo. »Na svoji strani imam angela, ki mi bo pomagal, da se bom znebila trupla,« piše v sodnih dokumentih. Njen brat je vztrajal, da je svaka ubil v samoobrambi, a primera niso nikoli razrešili, ker je on sam v nepojasnjenih okoliščinah umrl nekaj mesecev kasneje.

Nenavadna smrt žene zdajšnjega soproga

Lori se je z otokoma preselila v Idaho in vse več časa preživljala s Chadom, zagretim glasnikom Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni, osredotočenim na scenarije konca sveta. Potem je oktobra umrla Chadova 49-letna soproga, ki prej ni imela nikakršnih zdravstvenih težav. Obdukcije pred pogrebom niso opravili. Dva tedna kasneje sta si Chad in Lori na havajski plaži obljubila večno svobodo. Policija je zatem izkopala truplo, a rezultati analize še niso znani.

Konec novembra se je policija na prošnjo starih staršev oglasila pri Chadu in Lori, da preveri, kako je z otrokoma. V poročilo so zapisali, da je bil obisk več kot nenavaden. Chad se je pretvarjal, da Lori niti ne pozna tako dobro in da nima njene telefonske številke, njen takrat še živ brat pa je detektivom povedal, da je najstnica pri babici, deček pa pri prijateljih v drugi državi. Nič od tega ni držalo. Ko se je policija še enkrat oglasila v hiši, je bila ta že prazna.

Hišne preiskave in preiskava avtomobila zaenkrat ni podala nikakršnih informacij o tem, kje bi lahko otroka bila. Po vsej verjetnosti ju ni na Havajih z mamo in očimom.