V 50 mestih po Slovaškem se je v petek zvečer zbralo več kot 10.000 ljudi, od tega samo v prestolnici Bratislavi okoli 8000. V spomin na umorjenega novinarja je ob njegovi fotografiji zagorela množica sveč. Kuciak in njegova zaročenka Martina Kušnirova sta bila februarja 2018 ustreljena na svojem domu.

Predsednica Slovaške Zuzana Čaputova je v nekdanjo hišo umorjenega para prinesla dve rdeči vrtnici. "Če so morilci mislili, da bo njuna smrt odvrnila druge novinarje od razkrivanja odmevnih korupcijskih primerov, so se zmotili," je Čaputova zapisala na uradni Facebook strani.

Umor Kuciaka je povzročil ogorčenje javnosti zaradi korupcije med elitami in razdelil državljane v odnosu do politike. Shod je namreč pomemben tudi v luči parlamentarnih volitev prihodnjo soboto. Kuciakov oče je na shodu volitve označil za ključne. "Zelo pomembno je, kakšni ljudje bodo prišli na oblast," je dejal za AFP.

Raziskave javnega mnenja sicer kažejo, da podpora vladajoči levi stranki Smer-SD usiha, njeni koalicijski partnerji pa bi lahko celo izpadli iz parlamenta. Na drugi strani bi se lahko okrepila skrajno desna Ljudska stranka naša Slovaška (LSNS).