V lepem in sončnem vremenu je iz piranskega mandrača v zgodnjih jutranjih urah izplulo petnajst čolnov s 44 ribiči in devetimi duhovniki iz vse Slovenije. »Letos so se nam prvič pridružili štirje kurati Slovenske vojske, ki smo jih razporedili, po čolnih, vsakega v svojega,« pove Danilo Torej, glavni organizator pokala iz RD Oradela. A preden so se ribiči in duhovščina podali na morje in trnke spustili v globino, so se zbrali pri jutranji maši v cerkvi sv. Frančiška. Tudi letos se jim je pridružil koprski škof dr. Jurij Bizjak, ki je v družbi drugih patrov daroval sveto mašo in v ribiškem duhu zbrane prosil, naj »kaj rib le pustijo v morju še za druge«.

Dobrodošla pomoč izkušenih ribičev

K dobremu razpoloženju na morju je zagotovo pripomoglo lepo, skoraj spomladansko vreme. Tudi vojaški kaplan, pater Vito Muhič, navdušenja nad ribičijo ni skrival. »Večkrat nas je na ta dogodek povabil pater Marjan Vogrin, ki je bil – kot so mi povedali – poleg Danila Toreja pred sedmimi leti idejni oče za pokal Frater,« pove Muhič in prizna, da je bila letošnja izkušnja zanj nekaj čisto novega. »Bil sem v čolnu z izredno izkušenima ribičema, ki sta pri Fornačah našla odličen kraj za sidranje. Pomagala sta mi pri vabi ter tudi sneti ribo,« pove v smehu vojaški kaplan, ki je ujel nekaj menol in ribonov. Manj prizanesljiva sta bila ribiča, ki sta v svojem čolnu gostila Igorja Salmiča, provincialnega ministra slovenskih minoritov, ki se je ribičije udeležil že lani. »Malokrat grem na Obalo, na morje, in priznam, da se je bilo lepo sprostiti v prijetni družbi ribičev. Ulov je bil skromen, a tokrat sem moral sam natikati vabo na trnek, pomagali so mi le sneti ujeto ribo s palico,« pove prav tako odlično razpoložen Salmič.

Dobrih 77 kilogramov “kolateralne škode”

Toplo ozračje, prav tako tudi morje, ki ima nekaj več kot 10 stopinj Celzija, po besedah Egona Breclja, predsednika Zveze za športni ribolov na morju, vpliva na biološki ritem rib, ki se, kot pravi, ne obnašajo normalno. »Tudi ulov fratra je naključje, saj ga lovimo od spomladi do jeseni. Riba je namreč dobila ime po črni pegi v obliki ovratnika, ki spominja na redovniško kapuco,« razloži predsednik in omeni, da so letos ujeli dobrih 77 kilogramov ribonov, menol in molov. »Za okras se je na trnek ujel še veliki oranžni škarpoč,« pove Brecelj, od zadaj pa so ga ribiči dopolnili: »Ulovil se je še ribji drobiž, kot sta gvat in morski volkec.«

Drago Plohl iz Ruš, prav tako član RD Oradela, pa je razložil, da se je za dober ulov treba večkrat premakniti s čolnom. »Kje je najboljše lovišče, težko rečem. Kakšen dan odlično primejo proti Savudriji, drugič pod strunjanskim klifom. Tokrat smo lovili pred hotelom Piran. Seveda smo bili z ulovom zadovoljni, pa vendar je ta pomenil kolateralno škodo prijetnega druženja.« Ulovljene ribe so po končanem tehtanju in razglasitvi zmagovalca pripravili za kosilo, nekaj rib so razdelili tudi med radovedne domačine, ki so dogajanje spremljali z obale.